Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Elämäsi tärkein päätös

Blogit Rajalla 9.7.2013 06:00
Paula Ruotsalainen

Minkä ajattelet olevan oman elämäsi tärkein päätös? Se, missä asut? Mitä alaa opiskelet? Mitä töitä teet? Millaisessa työpaikassa olet? Kenen kanssa menet naimisiin tai jaat yhteisen asuntolainan? Minä väitän, ettei mikään näistä.

On aina mahdollista muuttaa toiselle paikkakunnalle tai toiseen maahan. Työpaikkaa voi vaihtaa ja aina voi opiskella uuden alan. Puolisosta voi erota ja asunnon myydä. Mutta on yksi sidos, jota et saa koskaan katki. Se on yhteinen vanhemmuus.

Yhteinen lapsi sitoo kaksi aikuista yhteen näkymättömin, mutta ikinä katkeamattomin sitein. Vanhemmuus vaatii aikuisuutta, vastuunottoa ja omien tarpeiden sivuun laittamista silloin kun lapsen etu niin vaatii. Vanhemmuus tarkoittaa sitoutumista koko elämänmittaisesti lapseen ja pitkäkestoista sidoksissa oloa hänen toiseen vanhempaansa.

Lapsen koko elämän kannalta on ratkaisevan tärkeää, että hänen vanhempansa, asuivat he sitten yhdessä tai eivät, kykenevät yhteistyöhön häneen liittyvissä asioissa. Aikuisten välisissä huoltajuus-, elatusmaksu- ja tapaamisriidoissa kärsii eniten viaton osapuoli, lapsi.
Niissä sodissa otetaan pahimmillaan käyttöön rankimmat keinot ja raskaimmat aseet.

Jos isä- tai äitikandidaatin kanssa on vaikea tulla toimeen ja jos asioita ei saa sovittua aikuismaisesti neuvotellen, ei kannata tehdä yhteistä lasta. Kannattaa miettiä tarkkaan, kenen kanssa vanhemmuutta ryhtyy jakamaan, sillä hänessä on kiinni lopun elämäänsä. Ja lapsi molemmissa vanhemmissaan. Lapsi ei korjaa huonoa liittoa eikä riitä tyhjän ihmissuhteen täytteeksi.

Joskus tilanteeseen herätään vasta silloin kun yhteinen lapsi on jo olemassa ja huomataan, että yhteiselo ei onnistukaan. Lapseen liittyvistä asioista on kuitenkin saatava sovittua. Kaikista riitaisimmissa tapauksissa päätöksen tekee tuomioistuin.

Silloin kun vanhempien välit ovat tulehtuneet eivätkä keskinäiset neuvottelut onnistu, tulisi yhteiskunnan pitää pienimmän puolta ja turvata lapsen edun toteutuminen mahdollisimman hyvin. Eroavien vanhempien tulisi päästä perheasioiden sovitteluun mahdollisimman pikaisesti. Pitkittyessään asiat ja riitaisat ihmissuhteet helposti vain pahenevat.

Lapsi ja lapsen elämään liittyvien asioiden pitäisi tulla huomioiduksi kaikissa virastoissa ja päätöksen teon eri portaissa. Koko yhteiskunta tulisi saada käännetyksi lapsimyönteisempään suuntaan. Alkaen heidän vanhemmistaan.

Perheasioiden sovittelua tarjoavat kirkon perheasiain neuvottelukeskukset sekä kuntien perheneuvolat ja sosiaalitoimistot.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.