Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Utsjoki, Kallio – ohutta yläpilveä!

Blogit Rajalla 18.6.2013 05:43
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Yötöntä yötä, sääskiä ja Tenon maistuvaa lohta. Satojen kilometrien ajomatkoja seurakunnan laidalta toiselle, niukan talouden seurakuntatyötä ja kirkkoonsa sitoutuneita kristittyjä. Tätä kaikkea näin ja koin tutustumismatkalla kirkon työhön saamelaisalueella Utsjoella.

Luonnonkauniissa Utsjoen kunnassa asuu reilut 1000 ihmistä, yksi ihminen neljää neliökilometriä kohden. Tenojoen varrella on asuttu tuhansia vuosia. Saamelaiset ovat alueen alkuperäiskansaa. Nykyään noin puolet kunnan asukkaista puhuu saamea äidinkielenään. Kirkkomme ainoaan saamelaisenemmistöiseen seurakuntaan kuuluu 80 % kunnan asukkaista ja siellä kastetaan käytännössä kaikki syntyneet lapset.

Kallion kaupungin osa Helsingissä on tyystin toinen todellisuus. Siellä yhden neliökilometrin alueella asuu noin 16500 henkilöä. Noin puolet kalliolaisista kuuluu kirkkoon ja vajaa puolet syntyneistä lapsista kastetaan.

Matka pohjoiseen muistutti minua jälleen kerran siitä, miten iso maa Suomi on ja miten monenlaisia todellisuuksia se pitää sisällään. Sama koskee kirkkoa Suomessa. Se on iso ja toimii koko maan alueella niissä monenlaisissa todellisuuksissa, joissa ihmiset täällä elävät.

Ei siis ole ihme, että kysymykset, joiden kanssa seurakunnissa kamppaillaan, ovat maan eri osissa erilaisia. Siinä missä etelässä pohditaan seurakunnan jäsenmäärän vähenemistä, pohjoisessa kirkkoonsa sitoutunut enemmistö miettii, miten turvata taloudellisen niukkuuden keskellä edes perustoiminta kaikille jäsenille harvaan asutulla alueella.

Mietin, voiko näin monen todellisuuden kirkko pysyä kasassa. Kyllä se voi, mutta siihen vaaditaan yhteistä tahtoa ja valmiutta kuulla ja kunnioittaa erilaisissa tilanteissa elävien seurakuntien kysymyksiä. Tarvitaan myös keskinäistä solidaarisuutta, joka käytännössä tarkoittaa esimerkiksi talouden tasaamista.

Kirkon yhteyden perusta on tietenkin yhteinen usko. Se yhdistää kristittyjä erilaisissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Myös yhteiset elämänkysymykset yhdistävät olosuhteiden erilaisuudesta huolimatta.

Säätiedotuksista tuttu fraasi ”Utsjoki, Kevo – ohutta yläpilveä” on aina jostakin syystä saanut minut hyvälle tuulelle. Se on kertonut asioiden olevan kohdallaan. Se on kertonut myös siitä todellisuudesta, joka on ollut kaukana omastani, mutta aina olemassa. Ja kun maailmaa katsotaan yläpilvien tasolta, kokonaisuudet näyttäytyvät selkeämmin.

Erilaisista todellisuuksistaan huolimatta Utsjoen ja Kallion seurakunnalla on sama tehtävä. Kertoa Jumalan rakkaudesta sanoin ja teoin. Siksi matkalla mieleeni kiteytynyt ajatus ”Utsjoki, Kallio – ohutta yläpilveä” kertokoon erilaisten todellisuuksien, mutta yhteisen perustehtävän kirkosta.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JukkaKeskitalo
Seuraa kirjoittajaa Facebookissa

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.