Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kalaruualla terveyttä ja parempi maailma

Blogit Rajalla 28.5.2013 05:15
Ilkka Sipiläinen
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip

Ruoka kiinnostaa ihmisiä. Itsekin katselin viikonloppuna televisiosta pari ruokaohjelmaa.

Ruoka jakautui epätasaisesti jo antiikin aikana, ja tarvittiin etiikkaa. Globaali, useassa asiassa epäoikeudenmukainen maailmantalous, ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat ovat tehneet ruuasta yhä tärkeämmän kysymyksen. Yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljen yksi kolmesta suurimmasta tekijästä on ruoka.

Ruokavalinnoilla on merkitystä.

Punaisella lihalla on suurin ympäristökuorma. Elämä on verkko, jossa asiat vaikuttavat toisiinsa. Yli kaksi kertaa viikossa punaista lihaa näyttää lisäävän paksu- ja peräsuolen syövän riskiä merkittävästi.

Avainsana ruuankin etiikassa ja teologiassa on kohtuus.

Emme tee valintojamme pimeydessä. On totta, että suositukset muuttuvat, mutta kyllä luonnontieteisiin voi myös luottaa.

WWF on auttanut laatimalla mainion Kalaoppaan. Sen avulla voi osaltaan auttaa lähivesien ja muun maailman kalakantoja elpymään. Nyt yli 85 prosenttia maailman kalakannoista on jo kestävyyden rajoilla tai ylikalastettuja. Iloinen uutinen kesän kynnyksellä on, että kotimaiset kuha, siika, ahven, lahna, muikku ja silakka ovat vastuullisia valintoja.

Kuvat täyteen ahdetuista Eurooppaan yrittäviä siirtolaisia kuljettavista veneistä ovat tuttuja. Kukka Rannan ja Emma Karin kirjassa Kalavale valotetaan yhtä ilmiön syytä.

Asialla ovat Kiinalaiset, venäläiset ja myös EU-maiden asukkaiden omistamat mukavuuslipun alla purjehtivat isot alukset. Ne ryöstökalastavat Länsi-Afrikan rannikolla. Se on tuhonnut sukupolvelta toiseen periytyneen elinkeinon. Veneet jäävät rannalle ja ihmiset nälkäisiksi.

Tämä tapahtuu, jotta me saisimme halpaa, toisten pöydältä riistettyä ruokaa. Eurooppalainen troolari pyytää kuukaudessa saman verran kuin 7000 rannikon pienkalastajaa vuodessa.

Kalastajat ja heidän perhekuntansa päätyvät yrittämään rannikolle tarkoitetuilla, perinteisillä, pienillä aluksillaan Eurooppaan. Oma meri ei enää elätä.

Maailma on sekä yksi kokonaisuus että aivan erilaisten todellisuuksien maailma. Yksi se on ilmakehän ja elämän haavoittuvuuden suhteen. Tästä yhteenkuuluvuudesta kertoo juuri esimerkki ryöstökalastuksen aikaansaamasta Etelä-Euroopan siirtolaisongelmasta, joka on paljolti itse aiheutettu.

Ryöstökalastuksesta, ympäristötuhoista ja ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten haavoittuvimmassa asemassa olevat, köyhät ihmiset. Kaikessa oikeaan pyrkivässä toiminnassa on muistettava asettaa heidät etusijalle ja kysyä mahdollisten uhrien parasta. Niin ihmisten kuin muun luomakunnan.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.