Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Suomalainen parisuhde paljaimmillaan

Blogit Rajalla 21.5.2013 06:00
Paula Ruotsalainen

Tiedätkö, mitkä asiat painavat nuorten aikuisten sydäntä? Suhdeklinikka.fi tietää.

Suhdeklinikka on city.fi:n sivuilla toimiva palsta, jossa kirkon perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin parisuhdetta ja muita ihmissuhteita koskeviin kysymyksiin.

Vallitsevana teemana Suhdeklinikan kysymyksissä on ihmisen ikiaikainen kiinnostuksen kohde: rakkaus. Ilman sitä elämä on kärsimystä. Liikutun kyyneliin, jos joku mies koskettaa minua hellästi. Rakkautta etsitään. Miten oppisin tutustumaan naisiin? Ja nimenomaan sitä Oikeaa. Ihastun aina miehiin, joiden kanssa ei kuitenkaan voi saavuttaa todellista suhdetta.

Helppoa ei ole senkään jälkeen, kun rakkaus on löydetty. Menneisyyden haamut häiritsevät parisuhdettamme. Arki tuo mukanaan eripuraa. Riidat päättyvät aina monen päivän mykkäkouluun. Parisuhteen dynamiikka alkaa paljastua. Valtataistelu uhkaa pilata koko suhteen. Kaikki ei aina mene niin kuin oli itse ajatellut. Uusi kumppanini ei halua esitellä minua lapsilleen. Matkaan tulee yllättäviä mutkia. Rakastuin vahingossa syrjähyppykumppaniini.

Vakituinen parisuhde ei aina ole tae läheisyydelle. Miten jaksaa suhteessa, jossa ei ole lainkaan hellyyttä? Myöskään seksuaalinen tyytyväisyys ei aina ole taattua. Mikä helvetti minussa on vikana, kun en kelpaa omalle puolisolleni! Pelkkä määrä ei aina riitä. Saan seksiä pyytäessäni, mutta se ei tunnu hyvältä, koska haluaisin olla haluttu. Myös rakkauden päättyminen koskettaa syvältä. En pääse yli entisestä kumppanistani.

Joskus Suhdeklinikasta haetaan apua myös todella traagisissa elämäntilanteissa. Olen umpikujassa väkivaltaisen kumppanin kanssa. Toisinaan elämä kohtelee liiankin rankalla kädellä. Kun uusi kotimme valmistui, oli toisen lapsen syntymään aikaa reilun kuukauden verran, kun esikoisemme kuoli yllättäen. Surulle ei ollut tilaa ja nyt olemme vain vihaisia.

Vaikka Suhdeklinikkaan tulevat kysymykset kertovat elämän ja ihmissuhteiden kipukohdista, niissä näkyy silti toiveikkuus. Rakkauteen uskotaan yhä. Kysyjillä on suuri pyrkimys löytää yhteys toiseen, halua korjata tehtyjä virheitä ja muuttaa omaa käyttäytymistään. He kysyvät neuvoa tilanteessa, jossa tuntevat olevansa umpikujassa ja ovat kiinnostuneita kuulemaan, miltä heidän tilanteensa näyttää ammattilaisen näkökulmasta. Toisenlaista näkökulmaa, vertaistukea tai ohjeistusta (Jätä se sika!), he saavat lisäksi blogeista käytävässä keskustelussa. Niin perheneuvojat kuin keskustelijatkin joutuvat toisinaan muistuttamaan myös siitä, että joskus on tärkeintä muistaa osoittaa rakkautta sille kaikista lähimmälle: itselleen.

Kursiivilla painetut ovat lainauksia Suhdeklinikan kysymyksistä. www.city.fi/suhdeklinikka.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.