Suomalainen parisuhde paljaimmillaan

Blogit Rajalla

Tiedätkö, mitkä asiat painavat nuorten aikuisten sydäntä? Suhdeklinikka.fi tietää.

Suhdeklinikka on city.fi:n sivuilla toimiva palsta, jossa kirkon perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin parisuhdetta ja muita ihmissuhteita koskeviin kysymyksiin.

Vallitsevana teemana Suhdeklinikan kysymyksissä on ihmisen ikiaikainen kiinnostuksen kohde: rakkaus. Ilman sitä elämä on kärsimystä. Liikutun kyyneliin, jos joku mies koskettaa minua hellästi. Rakkautta etsitään. Miten oppisin tutustumaan naisiin? Ja nimenomaan sitä Oikeaa. Ihastun aina miehiin, joiden kanssa ei kuitenkaan voi saavuttaa todellista suhdetta.

Helppoa ei ole senkään jälkeen, kun rakkaus on löydetty. Menneisyyden haamut häiritsevät parisuhdettamme. Arki tuo mukanaan eripuraa. Riidat päättyvät aina monen päivän mykkäkouluun. Parisuhteen dynamiikka alkaa paljastua. Valtataistelu uhkaa pilata koko suhteen. Kaikki ei aina mene niin kuin oli itse ajatellut. Uusi kumppanini ei halua esitellä minua lapsilleen. Matkaan tulee yllättäviä mutkia. Rakastuin vahingossa syrjähyppykumppaniini.

Vakituinen parisuhde ei aina ole tae läheisyydelle. Miten jaksaa suhteessa, jossa ei ole lainkaan hellyyttä? Myöskään seksuaalinen tyytyväisyys ei aina ole taattua. Mikä helvetti minussa on vikana, kun en kelpaa omalle puolisolleni! Pelkkä määrä ei aina riitä. Saan seksiä pyytäessäni, mutta se ei tunnu hyvältä, koska haluaisin olla haluttu. Myös rakkauden päättyminen koskettaa syvältä. En pääse yli entisestä kumppanistani.

Joskus Suhdeklinikasta haetaan apua myös todella traagisissa elämäntilanteissa. Olen umpikujassa väkivaltaisen kumppanin kanssa. Toisinaan elämä kohtelee liiankin rankalla kädellä. Kun uusi kotimme valmistui, oli toisen lapsen syntymään aikaa reilun kuukauden verran, kun esikoisemme kuoli yllättäen. Surulle ei ollut tilaa ja nyt olemme vain vihaisia.

Vaikka Suhdeklinikkaan tulevat kysymykset kertovat elämän ja ihmissuhteiden kipukohdista, niissä näkyy silti toiveikkuus. Rakkauteen uskotaan yhä. Kysyjillä on suuri pyrkimys löytää yhteys toiseen, halua korjata tehtyjä virheitä ja muuttaa omaa käyttäytymistään. He kysyvät neuvoa tilanteessa, jossa tuntevat olevansa umpikujassa ja ovat kiinnostuneita kuulemaan, miltä heidän tilanteensa näyttää ammattilaisen näkökulmasta. Toisenlaista näkökulmaa, vertaistukea tai ohjeistusta (Jätä se sika!), he saavat lisäksi blogeista käytävässä keskustelussa. Niin perheneuvojat kuin keskustelijatkin joutuvat toisinaan muistuttamaan myös siitä, että joskus on tärkeintä muistaa osoittaa rakkautta sille kaikista lähimmälle: itselleen.

Kursiivilla painetut ovat lainauksia Suhdeklinikan kysymyksistä. www.city.fi/suhdeklinikka.