Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hidasta henkesi edestä!

Blogit Rajalla 16.4.2013 05:50
Iiris Kivimäki
Iiris Kivimäki - avatar
Kirjoittaja on viestintäjohtaja Suomen Lähetysseurassa ja seuraa median, kirkon ja yhteiskunnan hiljaisia ääniä.

Kun luet tätä, olen jo kaukana. Katselen kirkasta taivasta ja maan pehmeää kumpuilua. Olen ajassa ja paikassa, jossa elämän perusasiat: hengittäminen, näkeminen, kuuleminen ja tunteminen ovat olennaisia. Olen maassa, jossa on paljon köyhyyttä. Selviytyäkseni täällä tarvitsen muita. Yksilöä tärkeämpi on yhteisö.

Olen tarttunut kiireeseen ja päättänyt selättää sen – kiitos vaan työnantajalleni, jonka ystävällisellä suostumuksella saan ottaa ylitöihin käytetyn ajan aikana. Olen lähtenyt matkalle, jonka aikana en lue sähköpostia, en vilkuile hermostuneesti kännykkääni viiden minuutin välein, en yritä olla läsnä netissä, kokouksessa ja puhelimessa yhtä aikaa – en jatkaa päivää tehden illalla tekemättömiä töitä television ääressä ärtyneenä.

Mitä odotan matkalta? – ehkä eksistentiaalista kokemusta olla jälleen läsnä ajassa ja paikassa. Haluan jälleen liikuttua elämästä. Aika nöyränä haluan kysellä kutsumustani ja sitä tietä, mitä käydä ja mihin suunnata. Näen elämän vahvasti matkana. Olen etuoikeutettu, mutta myös itse vaikuttanut lähtööni. Helpompaa olisi jäädä kuin lähteä.

Slow life -ajattelua, hidastamista, pidetään yhä haihatteluna, rikkaiden etuoikeutena ja ehkä laiskuutena. Eihän aika sinänsä ketään tee onnelliseksi, koska ajan voi myös tuhlata. Eikä hidastaminen hyödytä, jos itsekkyys ja negativinen asenne valtaavat alaa ja syövät voimavaramme.

Monet viisikymppiset tekevät tiliä tässä elämänsä vaiheessa työelämästään. Mikä on – vaikka nautin työstäni – kyselen, teenkö oikeita asioita. Voinko olla vapaa myös työssäni?

Olemme vahvasti suorittavia, tehokkaita ihmisiä. Silti kasvun rajat ja ihmisenkin rajat tulevat vastaan – kestääkö ruumiimme, henkemme ja sielumme kiirettä ja suoritusta. Kestääkö luontomme? Miksi vain suoritamme elämää, kun me voisimme elää? Missä ovat valo ja ilo?

Hidastaminen voi antaa elämään uuden suunnan. ”Köyhempi, jolla on aikaa elämiseen voi olla onnellisempi kuin häntä rikkaampi, jolla sitä aikaa ei ole”, sanoo Seppo A. Teinonen, suomalaisen mystiikan polun näyttäjä . Palasin lukemaan vanhaa viisasta kirjaa eli Riitta ja Seppo A. Teinosen keskustelua mystiikasta (WSOY, 1990).

Hidastamisen viisaus näyttäytyy tienä syvempään sisäiseen tuntemukseen. Teinonen viittaa lukuisiin mystikoihin ja varsinkin Ignatiukseen, jonka mukaan kiitos, kiitollisuus on kaiken ydin.

Kristillinen meditaatio ja retriittiliike tarjoavat hiljaisuutta ja lepoa. En itse tunne Jumalan läsnäoloa kiireessä. Sen sijaan koen sitä luonnossa, hiljaisuudessa ja kirkon rauhallisessa tilassa. Barokkimusiikkia voisin kuunnella pitkään. Se hoitaa elämän haavoja ja upottaa hoitavaan huolenpitoon. Viipyilevään kiitokseen.

Hidasta!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.