Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kuka on Jeesus?

Riitta Kuusi
Blogit Rajalla 2.4.2013 07:32

Pääsiäisvieraani, 3,5-vuotias pojantyttäreni, istui piirtämässä sohvan nurkassa. Yhtäkkiä hän nosti kirkkaan katseensa isomummiin ja mummiin: ”Kuka on Jeesus?” – Selitäpä se parilla virkkeellä selkeästi ja lapsentajuisesti!

Jeesus Nasaretilainen, rakentaja ja kiertävä opettaja, juutalainen uskonnollinen uudistaja ja häirikkö, vallanpitäjien näkökulmasta kapinoitsija, parantaja ja ihmeiden tekijä, Marian poika ja ihminen, Jumalan Poika ja Messias – määritelmiä riittää. Lapselle voin selittää seimen pientä Jeesus-lasta. Kärsivä, ristille naulattu puolialaston mies ja tyhjän haudan ihme. Kuinka kerron niistä pienelle tytölle, joka pohtii kaikkea näkemäänsä ja kuulemaansa tarkasti ja tarjoilee sen sitten sopivassa tilanteesa takaisin.

Helsingin piispa Irja Askola kutsui pääsiäispolulle varmuuden ilossa ja epävarmuuden arkuudessa vastausta etsiviä. Arki-iltana, kiirastorstaina, uskossaan varmoja ja etsimisessään epäröiviä oli kerääntynyt kotikirkon täysi osallistuakseen ehtoolliselle.

Perinteet pysyvät ja muuttuvat. Kiirastorstai, lapsuuteni ainoa ehtoollisjuhla, on edelleen meille elävää perinnettä. Pääsiäisaamuna kirkko on puolillaan. Pääsiäisyön messukaan ei vetänyt kotikirkkoani täyteen. Pääsiäisvirsiä veisaamassa oli kymmeniä, vaikka laulaminen kesti lähes 1,5 tuntia. Virrenveisuuko kuolevaa perinnettä!

Pääsiäinen on taidettu antaa katolisten ja ortodoksien hoidettavaksi! Paavi kehotti ensimmäisessä pääsiäismessussaan tutustumaan ylösnousseeseen Jeesukseen. Ortodoksisen piispan haastattelun pääsiäisajan kiireistä: pappien jalkojen pesusta ja pääsiäisyön juhla-ateriasta kuohuviineineen, saattoi lukea iltapäivälehdestä. Meille luterilaisille riittävät mämmi, pasha ja kiirastorstain ehtoollinen – arkisesti.

Jeesus on leivänjakaja – ehtoollisen ja elämän leivän. Siitä yritän lastenlapsille kertoa. Hyvää pääsiäisviikkoa, sitä riittää valkeiden vaatteiden sunnuntaihin saakka!

Riitta Kuusi

Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Keskustelu

Raamatun kertomukset perustuivat ”perimätietoihin” jo silloin kun niitä ylöskirjoitettiin. Niistä lienee myös tehty erilaisia muunnelmia aikojen kuluessa. Tämä nykyinen alkoikin sitten elää omaa elämäänsä.

Ne vastannevat totuusarvoltaan lähinnä meidän Kalevalaa tai kreikkalaisten kansantarustoja.

Kertoisin lyhyesti evankeliumin pääkohtia; Jeesus opetti, teki ihmeitä ja paransi ja hänet ristiinnaulittiin kun sanoi olevansa Jumalan Poika, ylösnousi ja kun uskoo Jeesukseen, niin pelastuu.

uskontojen takia maailmassa soditaan

käy suoraan ilmi ahtisaaren muistelmista

tulisi olla laki joka kieltää epätieteellisen ajattelun

Näitä luetaan juuri nyt