Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kuka on Jeesus?

Blogit Rajalla 2.4.2013 07:32
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Pääsiäisvieraani, 3,5-vuotias pojantyttäreni, istui piirtämässä sohvan nurkassa. Yhtäkkiä hän nosti kirkkaan katseensa isomummiin ja mummiin: ”Kuka on Jeesus?” – Selitäpä se parilla virkkeellä selkeästi ja lapsentajuisesti!

Jeesus Nasaretilainen, rakentaja ja kiertävä opettaja, juutalainen uskonnollinen uudistaja ja häirikkö, vallanpitäjien näkökulmasta kapinoitsija, parantaja ja ihmeiden tekijä, Marian poika ja ihminen, Jumalan Poika ja Messias – määritelmiä riittää. Lapselle voin selittää seimen pientä Jeesus-lasta. Kärsivä, ristille naulattu puolialaston mies ja tyhjän haudan ihme. Kuinka kerron niistä pienelle tytölle, joka pohtii kaikkea näkemäänsä ja kuulemaansa tarkasti ja tarjoilee sen sitten sopivassa tilanteesa takaisin.

Helsingin piispa Irja Askola kutsui pääsiäispolulle varmuuden ilossa ja epävarmuuden arkuudessa vastausta etsiviä. Arki-iltana, kiirastorstaina, uskossaan varmoja ja etsimisessään epäröiviä oli kerääntynyt kotikirkon täysi osallistuakseen ehtoolliselle.

Perinteet pysyvät ja muuttuvat. Kiirastorstai, lapsuuteni ainoa ehtoollisjuhla, on edelleen meille elävää perinnettä. Pääsiäisaamuna kirkko on puolillaan. Pääsiäisyön messukaan ei vetänyt kotikirkkoani täyteen. Pääsiäisvirsiä veisaamassa oli kymmeniä, vaikka laulaminen kesti lähes 1,5 tuntia. Virrenveisuuko kuolevaa perinnettä!

Pääsiäinen on taidettu antaa katolisten ja ortodoksien hoidettavaksi! Paavi kehotti ensimmäisessä pääsiäismessussaan tutustumaan ylösnousseeseen Jeesukseen. Ortodoksisen piispan haastattelun pääsiäisajan kiireistä: pappien jalkojen pesusta ja pääsiäisyön juhla-ateriasta kuohuviineineen, saattoi lukea iltapäivälehdestä. Meille luterilaisille riittävät mämmi, pasha ja kiirastorstain ehtoollinen – arkisesti.

Jeesus on leivänjakaja – ehtoollisen ja elämän leivän. Siitä yritän lastenlapsille kertoa. Hyvää pääsiäisviikkoa, sitä riittää valkeiden vaatteiden sunnuntaihin saakka!

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.