Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hautala, Katainen ja pääsiäiskertomuksen konnat, pelkurit ja sankarit

Blogit Rajalla 26.3.2013 08:00
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Kuka on konna, kuka pelkuri tai sankari? Entä kuka on huijari ja kuka totuudentorvi? Näitä kysymyksiä media pohtii päivittäin. Toimittajat seuraavat yhteisömme vallankäyttöä, taloutta ja muuta julkista toimintaa kirkko mukaan lukien kriittisesti ja julkisesti. Näin tehdessään media tekee palveluksen avoimelle yhteiskunnalle.

Viime päivinä ja viikkoina esillä ovat olleet ministeri Heidi Hautala pimeästi teetetyn remontin ja siivouksen takia, pääministeri Jyrki Katainen valtioneuvoston kanslian ilman kilpailuttamista filosofi Pekka Himaselta tilaaman tulevaisuusselvityksen vuoksi ja Ranskan budjettiministeri Jerome Cahuzac veronkierron vuoksi.

Kyseenalaistaessaan poliitikkojen menettelyjä tai uutisoidessaan väärinkäytöksistä media luo mielikuvia paitsi tapahtuneista asioista myös niihin liittyvistä henkilöistä. Esiin nostetut ihmiset saavat helposti otsaansa leiman, josta on vaikea päästä eroon. Voi tietysti sanoa, että leima on itse ansaittu, mutta joskus se tuntuu silti kohtuuttomalta.

Tällä viikolla kirkoissa seurataan kuohuvaa tapahtumien sarjaa. Vaikka kärsimyskertomus on kirjattu pari vuosituhatta sitten, myös sieltä löytyvät samat tyypit kuin nykymedian uutisoinnista. Jo parituhatta vuotta sitten tapahtumien raportoijat – evankelistat – esittelivät huijarit, pettäjät, konnat, pelkurit ja sankarit. Tänäänkin tunnemme kavaltaja-Juudaksen, kieltäjä-Pietarin, vastuuta pakoilevan Pilatuksen ja silminnäkijälausunnon antaneen Magdalan Marian.

Sekä Raamatun että meidän aikanamme otsikkoihin nousseet ihmiset ovat pohjimmiltaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät varmaankaan suunnitelleet päätyvänsä lehtien palstoille asioissa, jotka heitä leimaavat. Liittyessään Jeesuksen opetuslapsiin Juudas tuskin suunnitteli kavaltavansa eikä Pietari aikonut kieltää opettajaansa. He joutuivat yllättäviin tilanteisiin, arviokyky petti tai ahneus ajoi ratkaisuihin, joita he myöhemmin katuvat.

On tärkeää, että tapahtumia ja päätöksentekoa läpivalaistaan. En lähde ottamaan kantaa, millaisesta rikkeestä pitäisi erota. Joskus on viisasta olla taipumatta julkisuuden paineen alla. Joskus taas henkilökohtainen vastuunotto voi luoda uuden alun edellytykset. Näin esimerkiksi nykyisen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen kohdalla, joka jättäytyi politiikasta sivuun rattijuopumustuomion jälkeen. Nyt hän on yksi arvostetuimmista europarlamentaarikoista.

Journalistin eettisissä ohjeissa on todettu muun muassa, että ihmisillä oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Mutta ohjeissa todetaan myös, että jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Tavoitteena on siis sananvapauden vastuullinen käyttäminen mediassa.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.