Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Hautala, Katainen ja pääsiäiskertomuksen konnat, pelkurit ja sankarit

Jukka Keskitalo
Blogit Rajalla 26.3.2013 08:00

Kuka on konna, kuka pelkuri tai sankari? Entä kuka on huijari ja kuka totuudentorvi? Näitä kysymyksiä media pohtii päivittäin. Toimittajat seuraavat yhteisömme vallankäyttöä, taloutta ja muuta julkista toimintaa kirkko mukaan lukien kriittisesti ja julkisesti. Näin tehdessään media tekee palveluksen avoimelle yhteiskunnalle.

Viime päivinä ja viikkoina esillä ovat olleet ministeri Heidi Hautala pimeästi teetetyn remontin ja siivouksen takia, pääministeri Jyrki Katainen valtioneuvoston kanslian ilman kilpailuttamista filosofi Pekka Himaselta tilaaman tulevaisuusselvityksen vuoksi ja Ranskan budjettiministeri Jerome Cahuzac veronkierron vuoksi.

Kyseenalaistaessaan poliitikkojen menettelyjä tai uutisoidessaan väärinkäytöksistä media luo mielikuvia paitsi tapahtuneista asioista myös niihin liittyvistä henkilöistä. Esiin nostetut ihmiset saavat helposti otsaansa leiman, josta on vaikea päästä eroon. Voi tietysti sanoa, että leima on itse ansaittu, mutta joskus se tuntuu silti kohtuuttomalta.

Tällä viikolla kirkoissa seurataan kuohuvaa tapahtumien sarjaa. Vaikka kärsimyskertomus on kirjattu pari vuosituhatta sitten, myös sieltä löytyvät samat tyypit kuin nykymedian uutisoinnista. Jo parituhatta vuotta sitten tapahtumien raportoijat – evankelistat – esittelivät huijarit, pettäjät, konnat, pelkurit ja sankarit. Tänäänkin tunnemme kavaltaja-Juudaksen, kieltäjä-Pietarin, vastuuta pakoilevan Pilatuksen ja silminnäkijälausunnon antaneen Magdalan Marian.

Sekä Raamatun että meidän aikanamme otsikkoihin nousseet ihmiset ovat pohjimmiltaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät varmaankaan suunnitelleet päätyvänsä lehtien palstoille asioissa, jotka heitä leimaavat. Liittyessään Jeesuksen opetuslapsiin Juudas tuskin suunnitteli kavaltavansa eikä Pietari aikonut kieltää opettajaansa. He joutuivat yllättäviin tilanteisiin, arviokyky petti tai ahneus ajoi ratkaisuihin, joita he myöhemmin katuvat.

On tärkeää, että tapahtumia ja päätöksentekoa läpivalaistaan. En lähde ottamaan kantaa, millaisesta rikkeestä pitäisi erota. Joskus on viisasta olla taipumatta julkisuuden paineen alla. Joskus taas henkilökohtainen vastuunotto voi luoda uuden alun edellytykset. Näin esimerkiksi nykyisen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen kohdalla, joka jättäytyi politiikasta sivuun rattijuopumustuomion jälkeen. Nyt hän on yksi arvostetuimmista europarlamentaarikoista.

Journalistin eettisissä ohjeissa on todettu muun muassa, että ihmisillä oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Mutta ohjeissa todetaan myös, että jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Tavoitteena on siis sananvapauden vastuullinen käyttäminen mediassa.

Jukka Keskitalo

Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Keskustelu

Onhan tuo nyt aivan selvää että Kataisen esikunta vuoti tiedon yhteisöveron alentamisesta EK:lle. Voihan olla että ns lopullinen päätös jossa kaikki hallituspuolueet olivat mukana tehtiin vasta torstaina, mutta asia oli aivan selvä jo keskivikkona jolloin vuoto tapahtui.
Samoin on aivan kiistatonta että Katainen oli Himasen kansaa diili jossa itse asiassa laaditan Kokoomuksen tavoiteohjelmaa valtion lskuun.

Tekstistä: ”En lähde ottamaan kantaa, millaisesta rikkeestä pitäisi erota.”
Näiltä sivuilta: “Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) ei kommentoinut maanantaina millään tavoin hänen ympärillään olevaa kohua. Hautala puhui korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin kirjan julkistamistilaisuudessa, minkä jälkeen ministeri poistui paikalta sanomatta sanaakaan toimittajille.”
Suomen kaunis luterilainen kirkko on tuhottu. ”En lähde ottamaan kantaa,” erosin kirkosta jo 70-luvun lopulla.

Mielestäni ei Hautalan kannatakkaan kommentoidä- Muutaman kymmenen euron virhettä. Ainoa asia on ,että känen olisi pitänyt se naiemmin huomata kun on ollu pilkun viilaja kyseisessä asioissa. Ei sitä edes yhteisöveroa tarvinnut vuottaa. OIihan se tunnettu hyvin monessa ympäristössä. En ymmärrä miksi tällaisesta kohistaan.Suomi on pieni maa kyllä jokainen päätös on laajalla joukolla tiedossa aiemmin. tOKI HIENOVARAISUUS SYISTÄ PITÄIS OLLA KOMMENTOIMATTA JUTTUJA ENNEN NIIDEN VIRALLISTA KULKISTUSTA. Eli jonkilainen häpy pitäis olla.