Hautala, Katainen ja pääsiäiskertomuksen konnat, pelkurit ja sankarit

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Kuka on konna, kuka pelkuri tai sankari? Entä kuka on huijari ja kuka totuudentorvi? Näitä kysymyksiä media pohtii päivittäin. Toimittajat seuraavat yhteisömme vallankäyttöä, taloutta ja muuta julkista toimintaa kirkko mukaan lukien kriittisesti ja julkisesti. Näin tehdessään media tekee palveluksen avoimelle yhteiskunnalle.

Viime päivinä ja viikkoina esillä ovat olleet ministeri Heidi Hautala pimeästi teetetyn remontin ja siivouksen takia, pääministeri Jyrki Katainen valtioneuvoston kanslian ilman kilpailuttamista filosofi Pekka Himaselta tilaaman tulevaisuusselvityksen vuoksi ja Ranskan budjettiministeri Jerome Cahuzac veronkierron vuoksi.

Kyseenalaistaessaan poliitikkojen menettelyjä tai uutisoidessaan väärinkäytöksistä media luo mielikuvia paitsi tapahtuneista asioista myös niihin liittyvistä henkilöistä. Esiin nostetut ihmiset saavat helposti otsaansa leiman, josta on vaikea päästä eroon. Voi tietysti sanoa, että leima on itse ansaittu, mutta joskus se tuntuu silti kohtuuttomalta.

Tällä viikolla kirkoissa seurataan kuohuvaa tapahtumien sarjaa. Vaikka kärsimyskertomus on kirjattu pari vuosituhatta sitten, myös sieltä löytyvät samat tyypit kuin nykymedian uutisoinnista. Jo parituhatta vuotta sitten tapahtumien raportoijat – evankelistat – esittelivät huijarit, pettäjät, konnat, pelkurit ja sankarit. Tänäänkin tunnemme kavaltaja-Juudaksen, kieltäjä-Pietarin, vastuuta pakoilevan Pilatuksen ja silminnäkijälausunnon antaneen Magdalan Marian.

Sekä Raamatun että meidän aikanamme otsikkoihin nousseet ihmiset ovat pohjimmiltaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät varmaankaan suunnitelleet päätyvänsä lehtien palstoille asioissa, jotka heitä leimaavat. Liittyessään Jeesuksen opetuslapsiin Juudas tuskin suunnitteli kavaltavansa eikä Pietari aikonut kieltää opettajaansa. He joutuivat yllättäviin tilanteisiin, arviokyky petti tai ahneus ajoi ratkaisuihin, joita he myöhemmin katuvat.

On tärkeää, että tapahtumia ja päätöksentekoa läpivalaistaan. En lähde ottamaan kantaa, millaisesta rikkeestä pitäisi erota. Joskus on viisasta olla taipumatta julkisuuden paineen alla. Joskus taas henkilökohtainen vastuunotto voi luoda uuden alun edellytykset. Näin esimerkiksi nykyisen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen kohdalla, joka jättäytyi politiikasta sivuun rattijuopumustuomion jälkeen. Nyt hän on yksi arvostetuimmista europarlamentaarikoista.

Journalistin eettisissä ohjeissa on todettu muun muassa, että ihmisillä oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Mutta ohjeissa todetaan myös, että jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Tavoitteena on siis sananvapauden vastuullinen käyttäminen mediassa.