Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Kasvot(on)

Blogit Rajalla 19.3.2013 05:43
Riitta Kuusi
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.

Kenen kasvot kelpaavat kirkolle kasvoiksi? Googletin kuvia: kirkkoja – tyhjiä ja täysiä, pappeja, vihkipareja, pari piispaa, muutama vauva, jokunen julkkis.

Googletin lisää: Suntio antaa kirkolle kasvot. Liturgia on ortodoksisen kirkon kasvot. Uudet työntekijät ja luottamushenkilöt antavat kirkolle uudet kasvot. Ortodoksisessa kirkossa kuoro on seurakunnan kasvot. Hengellisillä kesäjuhlilla näyttäytyvät kirkon toiset kasvot!

Kirkon kasvot ovat ihmisen kasvot. – Pienen lapsen iloiset kasvot, hakatun miehen veriset kasvot, nälkäiset lapsenkasvot, hätääntyneen äidin kasvot, rakastuneen säteilevät kasvot, pakomatkalla olevan perheen kasvot, liikemiehen totiset kasvot, eletyn elämän  kauniisti kirjomat vanhuksen kasvot, tulevaisuuteen katsovan nuoren kasvot, sisäänpäin kääntyneet masentuneen ihmisen kasvot, ihmisvilinässä vilahtavat kasvot, pimeään tuijottavat tyhjät kasvot, nauravat kasvot, tuskasta vääristyneet kasvot, ystävällisen hymyn valaisemat kasvot, kerjäläisen anovat kasvot, vastasyntyneen kasvot, kuolevan kasvot…

Näyttääkö kirkko kasvonsa vai kääntääkö se selkänsä? Keskustelu kirkon jäsenyydestä, haastetusta kirkosta, yhteisöllisyyden orastavasta noususta, saavat minut miettimään kirkon kasvoja. Väistämättä kysymys ihmisestä ja kirkosta kietoutuvat yhteen.

Me olemme kirkon kasvot!

kuvat: Riitta Kuusi

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.