Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Venäläistä rulettia maidolla

Blogit Pureksittua 26.4.2014 08:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Astun Maitobaariin, muovipullo kädessäni.

On arki-ilta Ahlmanin opistolla Tampereen keskustan kupeessa. Myyntihuoneen ikkuna takana makoilee ruskean laikukkaita lypsylehmiä, Suomen alkuperäiskarjaa.

Opiskelijatyttö, siistissä asussa, katoaa maitohuoneeseen täyttämään astiani.

Tiskillä on jaossa uuden asetuksen vaatima varoituslappu: Koska raakamaito on pastöroimatonta, siinä saattaa olla raakamaidon tavanomaisten bakteerien lisäksi myös haitallisia bakteereita.

Riskimikrobeja ei mainita nimeltä. Tässä vaarallisimmat: listeria, ehec, salmonella, kambylo, stec.

Onko tinkimaidon juominen venäläistä rulettia?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on selvittänyt raakamaidon riskejä. Ruokamyrkytyksen todennäköisyys on suurempi kuin kuumennetussa kaupan tuotteessa. Mutta miten paljon? Sitä ei pystytty laskemaan puutteellisen tiedon takia, virastosta kerrotaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu