Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Venäjä pelastaa maitokauppani

Blogit Pureksittua 1.1.2014 15:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Minun lähikauppani on meijeri.

Valion tehdas Tampereen Nekalassa purkittaa pirkanmaalaista maitoa, ja vieressä päivystää Länsi-Maidon myymälä. Luulen, että hyllyissä on kaupungin halvinta Valiota näinä kiihkeinä maitotaiston aikoina. Lasku on viidenneksen halvempi kuin toisessa lähimyymälässäni, K-supermarketissa.

Urbaani maitopoika aistii meijerimyymälässä juurevan maaseudun. Navetan voi melkein haistaa nenässään.

On utareliivejä ja rasvoja, riimuja ja kumikäsineitä, rehuja ja lapioita.

Vuonna 1962 perustettu laitos oli aikoinaan suurmeijeri. Tehtaanjohtaja Pirjo Häkkinen kertoo, että meijeri on ollut 12 vuotta lakkautuslistalla. Yt:t ovat seuranneet toisiaan, työntekijät jännittäneet, milloin koittaa viimeinen kevät.

Viime toukokuussa väki oli kutsuttu taas kerran tiedotustilaisuuteen. Helsingistä oli saapunut paikalle iso herra.

”Nyt sitten lyödään laudat ikkunoihin”, moni ajatteli.

Mutta yhtiö ilmoitti, että tehtaaseen investoidaan kahden vuoden aikana reilut 30 miljoonaa euroa: kaksi pakkauskonetta, kuusi 20 tonnin  säiliötä, kapasiteetti alkuvaiheessa 50 miljoonaa litraa vuodessa.

Työntekijät taputtivat ja kilistelivät kuohuvaa. Silti hämmennyksen saattoi lukea kasvoilta.

Vuonna 2012 Valio oli joutunut kilpailuviranomaisten syyniin. Yhtiö menetti hyllytilaa Arla Ingmanille, sitten kauppojen merkeille. Yksin Nekalan meijerissä purkitukset vähenivät lähes kolmanneksella.

Mutta varauloskäynti löytyi, ja meijeri säästyi.

Venäjän osuus Valion myynnistä on jo neljännes, viennistä puolet. Voi, kermajuusto ja sulatejuusto ovat perinteisiä vientiartikkeleita. Mutta nyt vaurastuvalle keskiluokalle tarjotaan myös tuoretuotteita, kuten jogurtteja ja maitoa. Nopeasti vanhenevia perusmaitoja ei olisi mieltä kuskata vientiin, mutta laktoosittomissa maitojuomissa on pitkä, 20 päivän myyntiaika.

Nekalan meijeri keskittyy jatkossa erikoismaitoihin, joita kaupataan itään mutta kysynnän mukaan yhtä lailla länteen, Ruotsiin.

Investoinnissa on myös historian ironiaa.

Nekalan tehdas kuului pitkään Maito-Pirkalle. Pienmeijeri kilpaili yhdessä Kainuun Meijerin kanssa Valiota vastaan. Se ottelu päättyi 2000-luvun alussa, kun haastajat sulautuivat meijerijättiin. Mutta Maito-Pirkan entinen tehdas joutui uudelleen vaikeuksiin, tällä kertaa Valion leirissä, kun kaupan halpamaidot alkoivat vallata markkinoita.

Mutta venäläiset pelastavat Nekalan meijerin ja 150 ihmisen työpaikat. Ja minun maitokauppani.