Tiristämme mehut kurjalistosta

Profiilikuva
Blogit Pureksittua
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Syöminen on poliittista, enemmän kuin koskaan aiemmin.

Marketissa paljastamme makumieltymyksillämme yhteiskuntaluokkamme, kulttuurisen ja taloudellisen. Mutta vaikutamme päivittäisin ostoksin myös ympäristön tilaan, eläinten hyvinvointiin ja työntekijöiden asemaan.

Pitkään ruoka oli henkilökohtainen, navanseudun asia. Valistajat paasasivat ja pelottelivat liiallisen sokerin, suolan ja etenkin rasvan vaaroista.

Uusissa ravitsemussuosituksissa terveellinen ateria neuvotaan kokoamaan kasviksista, kalasta, täysviljasta ja kasvisöljystä. Ajan henkeen istuu, että suosituksissa ovat myös ”kestävät ruokavalinnat lautasella”. Vielä kymmenen vuotta sitten terveysasiantuntijat tuskin olisivat heristäneet sormeaan lihansyönnin turmiollisuudesta ilmastolle.

Elämme jalanjälkien maailmassa. Tomaattien hiili- ja vesijalanjäljet ovat laskettavissa ja verrattavissa. Mutta maaperä alkaa hyllyä jalkojen alla, kun pitäisi ottaa kantaa eläinten hyvinvointiin.