Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Tiristämme mehut kurjalistosta

Blogit Pureksittua 29.1.2014 09:50
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Syöminen on poliittista, enemmän kuin koskaan aiemmin.

Marketissa paljastamme makumieltymyksillämme yhteiskuntaluokkamme, kulttuurisen ja taloudellisen. Mutta vaikutamme päivittäisin ostoksin myös ympäristön tilaan, eläinten hyvinvointiin ja työntekijöiden asemaan.

Pitkään ruoka oli henkilökohtainen, navanseudun asia. Valistajat paasasivat ja pelottelivat liiallisen sokerin, suolan ja etenkin rasvan vaaroista.

Uusissa ravitsemussuosituksissa terveellinen ateria neuvotaan kokoamaan kasviksista, kalasta, täysviljasta ja kasvisöljystä. Ajan henkeen istuu, että suosituksissa ovat myös ”kestävät ruokavalinnat lautasella”. Vielä kymmenen vuotta sitten terveysasiantuntijat tuskin olisivat heristäneet sormeaan lihansyönnin turmiollisuudesta ilmastolle.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu