Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Suomi-tomaatin aseet: hake ja led

Blogit Pureksittua 8.2.2014 10:00
Petri Pöntinen
Petri Pöntinen - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Helmikuussa tomaattikauppa on kolmen kisa. Lähikaupassani voin valita, ostanko suomalaista, hollantilaista vai espanjalaista.

Kallis kotimainen koettelee kukkaroa. Ja ympäristöä.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitos MTT selvitti vuosi sitten suomalaisen tomaatin hiilijalanjälkeä. Talvisin tomaattikilo aiheuttaa keskimäärin neljän kilon hiilidioksidipäästön elinkaaren aikana. Aurinko kypsyttää espanjalaiset punaposket: hiilijalanjälki arviolta puoli kiloa.

Valtaosa, jopa 90 prosenttia, kotimaisen hiilijäljestä johtuu kasvihuoneiden lämmityksestä ja valaistuksesta. Oranssina leimuavat lasitalot ovat tuttu näky Pohjanmaan lakeudella.