Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Suomi-tomaatin aseet: hake ja led

Blogit Pureksittua 8.2.2014 10:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Helmikuussa tomaattikauppa on kolmen kisa. Lähikaupassani voin valita, ostanko suomalaista, hollantilaista vai espanjalaista.

Kallis kotimainen koettelee kukkaroa. Ja ympäristöä.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitos MTT selvitti vuosi sitten suomalaisen tomaatin hiilijalanjälkeä. Talvisin tomaattikilo aiheuttaa keskimäärin neljän kilon hiilidioksidipäästön elinkaaren aikana. Aurinko kypsyttää espanjalaiset punaposket: hiilijalanjälki arviolta puoli kiloa.

Valtaosa, jopa 90 prosenttia, kotimaisen hiilijäljestä johtuu kasvihuoneiden lämmityksestä ja valaistuksesta. Oranssina leimuavat lasitalot ovat tuttu näky Pohjanmaan lakeudella.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu