Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Likaisen rasvasodan varkaat ja lurjukset

Blogit Pureksittua 15.2.2014 14:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Suomessa on julistettu rasvasota maan alla, Yhdysvalloissa maan päällä.

Ravintoloissa uppopaistetaan ranskalaisia, sipulinrenkaita ja kanansiipiä. Jäljelle jää paistoöljy. Atlantin takana se kerätään talteen ja jalostetaan autojen biopolttoaineeksi, ekolöpöksi. Kierrätetyllä rasvalla on tankissa pieni hiilijalanjälki eikä se kilpaile syötävien raaka-aineiden, kuten palmuöljyn, kanssa.

Varkaat ovat haistaneet paistoöljyn, ”nestemäisen kullan”.

Viime marraskuussa aikakauslehti The New Yorker kertoi Dar Pro-yrityksestä, joka pyörittää lähes miljardin kilon paistoöljyllä kahden miljardin dollarin liikevaihtoa. Kymmenessä vuodessa käytetyn paistoöljyn hinta on nelinkertaistunut. Eltaantunut tavara on houkutellut harmaita jobbareita, pikkurikollisia ravintoloiden takapihoille. Dar Pro on turvautunut turvallisuusfirman apuun.

Menetelmät ovat agenttielokuvasta: tiedustelua ja valvontaa, peiteoperaatioita ja piilokameroita.

Pienyrittäjät katsovat, että Dar Pro yrittää kovin keinoin vallata monopolin. Ennen oli vain yksi pelisääntö. Kun otat täyden tynnyrin, jätä tyhjä tilalle. Sitten Dar Pro kuskasi ravintoloiden tonteille omat, lukitut astiat ja syrjäytti mies ja pick up -firmoja paistoöljybisneksestä.

Suomessa rasvasota riehuu viemäreissä.

Tuskin yksikään ravintola tunnustaa kaatavansa juoksevaa friteerausöljyä viemäriin. Keittiössä on oltava rasvakaivo tai -erotin, jos päivässä myydään yli 50 annosta. Silti yksin Helsingin Kluuvinkadun alta nostetaan joka kuukausi 40 tonnia hyytynyttä rasvaa, uutisoi Helsingin Sanomat viime elokuussa.

Haiseva, likainen pommi on tyhjennettävä säännöllisesti. Muutoin rankkasade huuhtoisi rasvan ja jäteveden keskustan kaduille ja rakennuksiin – loistohotelli Kämpin asiakkaiden silmien edessä.

Nyt Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY lähestyy rasvaesitteellä pääkaupunkiseudun 1700 ravintolaa. Jos ohjeet eivät auta, lurjuksia on hankala pyydystää; terveysviranomaiset eivät ehdi valvoa, ja näyttöä on vaikea saada.

HSY ottaa maanalaisesta jäterasvasta lämmön talteen. Neste Oililta kerrotaan, että viemäreissä muhinut paistoöljy ei kelpaa raskasmetallien takia biodieselin raaka-aineeksi.

Neste Oil on jalostanut Suomesta öljyvaltion. Viime vuonna yhtiö valmisti jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa polttoainetta yli miljoonalle autolle. Singaporen tehtaalla on testattu myös paistoöljyä. Jos rasva kerättäisiin ravintoloista, se kelpaisi teknisesti mutta keräily maksaisi liikaa.

Liian kallista Suomessa, Neste Oilista tarkennetaan. Mutta ei välttämättä tiheästi asutussa Aasiassa, friteeratun ruuan luvatussa maanosassa.

Suomen Kasviöljynkierrätys Oy on ainoa firma, joka noutaa paistoöljyä kotimaan ravintoloista. Rasva ei muutu auton menovedeksi mutta päätyy hyötykäyttöön.

Uusioöljyllä metsurit rasvaavat moottorisahojen teriä ja rakennusmiehet irrottavat betonimuotteja.