Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Likaisen rasvasodan varkaat ja lurjukset

Blogit Pureksittua 15.2.2014 14:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Suomessa on julistettu rasvasota maan alla, Yhdysvalloissa maan päällä.

Ravintoloissa uppopaistetaan ranskalaisia, sipulinrenkaita ja kanansiipiä. Jäljelle jää paistoöljy. Atlantin takana se kerätään talteen ja jalostetaan autojen biopolttoaineeksi, ekolöpöksi. Kierrätetyllä rasvalla on tankissa pieni hiilijalanjälki eikä se kilpaile syötävien raaka-aineiden, kuten palmuöljyn, kanssa.

Varkaat ovat haistaneet paistoöljyn, ”nestemäisen kullan”.

Viime marraskuussa aikakauslehti The New Yorker kertoi Dar Pro-yrityksestä, joka pyörittää lähes miljardin kilon paistoöljyllä kahden miljardin dollarin liikevaihtoa. Kymmenessä vuodessa käytetyn paistoöljyn hinta on nelinkertaistunut. Eltaantunut tavara on houkutellut harmaita jobbareita, pikkurikollisia ravintoloiden takapihoille. Dar Pro on turvautunut turvallisuusfirman apuun.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu