Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Puolet kirjolohesta tulee Ruotsista

Blogit Pureksittua 17.12.2013 11:47
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Sanotaan, että koskaan ei tee enää mieli lenkkiä, jos on vierailut makkaratehtaalla. HK:n Sinisen linjalla en ole koskaan käynyt, mutta toista arkista elintarviketta, Norjan lohta, olen katsonut silmästä silmään. Sekä elävää että kuollutta.

Olin äskettäin juttumatkalla Skjervøyn saarella Pohjois-Norjassa. Ruokahaluani en menettänyt kalatehtaalla; kaikki paikat olivat lähes kliinisen puhtaita ja hajuttomia, työntekijät läpeensä suojavarusteiden peitossa.

Mutta lohenviljelyn mittakaava hämmästytti.

Yhdessä kassissa on lupa olla 200 000 kalaa, kalatehtaan läpi kulkee kahdessa vuorossa 300 000 kiloa hopeakylkiä, ja keskimäärin joka 20.minuutti lohirekka ylittää Norjan rajan.

1990-luvun alusta Norjan lohen viljely on yli viisinkertaistunut, suomalaisen kirjolohen kasvatus lähes puolittunut. Massiivinen tuotanto tarkoittaa merkittävää tehokkuusetua kassilohelle.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu