Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Poroni on jumissa, ei ahman suussa

Blogit Pureksittua 11.12.2013 10:18
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Poromies lähetti sähköpostia Lapista.

”Joudumme valitettavasti perumaan syksyn 2013 lihatoimituksen.”

Ensiksi mieleen juolahti, että poronpaistini ovat päätyneet pedon suuhun. Pitkin syksyä televisiossa ja lehdissä on rummutettu paliskuntien viestiä: ahmat, nuo Euroopan suurimmat näätäeläimet, ovat verottaneet ennätysmäärän teurasporoja.

Petotilanne vaihtelee alueittain. Hammastunturin paliskunnassa löydettiin keväällä 2012 reilut 80 ahman raatelemaa raatoa, tänä keväänä 300. Nyrkkisääntö on, että löytymättä – ja korvaamatta – jää puolet kadonneista. Se syö poromiestä ja hänen tilipussiaan.

Jos palkiset saisivat päättää, ahman rauhoitus purettaisiin, ja luvanvarainen metsästys käynnistettäisiin. Tutkijat puhuvat erämaiden luontaiselinkeinosta jo stressiammattina; pedot ahdistavat talouden niin tiukalle, että perheille tarvitaan kriisiapua.

Mutta toinen puoli totuutta on, että porot syövät omistajansa puille paljaille.

Rehuruokinta on yleistä, osittain kuluneiden laidunten takia. Vuonna 2011–12 yrittäjäperhe sai keskimäärin 6 500 euron tulon 1 300 työtunnista. Viisi euroa tunnilta, ei järin kannattavaa bisnestä.

Mutta minun poroni on jumissa Inarin selkosilla.

Ivalon paliskunnassa ei ole ollut erotuksia puoleentoista kuukauteen. Lumi teki maan kirjavaksi, jonka takia poroja ei pystynyt erottamaan ilmasta, keräämään helikopterilla. Lunta oli toisaalta niin vähän, että kelkallakaan ei pystynyt kulkemaan kunnolla maastossa.

Vai seisovatko etelän herkkusuiden vasat repivän riidan takia?

Reilut kaksi vuota sitten Ivalon paliskunta olisi halunnut lopettaa Nellimin tokkakunnan porot teurasrästien takia. Saamelaisten poromiesten mukaan se olisi merkinnyt perinteisen poronhoidon loppua. Viime hetkellä YK:n ihmisoikeustuomioistuin esti pakkoteurastukset.

Eräs tilannetta läheltä seuraava sanoo, että ”pakkoteurastusasia voi kummitella pohjalla”. Poroisäntä Ari Kustula kiistää epäilyn, ”kiista on nyt valtion ja Nellimin välinen”.

Tammikuussa päivä pitenee. Silloin erotusten on luvattu alkavan uudelleen myös Ivalon paliskunnassa.

Lihapakettini pitäisi saapua helmikuussa, suoraan oven taakse.