Inhottu vuohenputki yllättää lautasella

Profiilikuva
Blogit Pureksittua
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Salaatissani oli yllätys: rikkaruohoja.

Varhainen kevät saa maan jo puskemaan vihreää lähiruokaa. Vaimo oli kerännyt entisen teollisuustalon aurinkoseinustalta vuohenputkea ja voikukkaa. Tai tarkemmin: kasvien pienen pieniä, ryppyisiä, kiiltäviä lehtiä.

Nuoret versot ovat vielä mietoja, sellaisenaan syötäviä. Kourallinen on pikantti aromilisä alkuruoassa.

”Menee kuin väärä raha”, vaimo sanoo.

Kieltämättä, rouskutin kuin pupu, erinomaisella ruokahalulla. Villiyrtit ovat terveysruokaa – runsain mitoin vitamiineja ja kivennäisaineita – mutta maussa on nykyihmiselle vierasta karvautta. Kitkeryys kesyyntyy, kun tuoreita lehtiä pehmentää kastikkeella.