Blogit

Ruuan matkassa pellolta pöytään ja maailmalta marketteihin.

Inhottu vuohenputki yllättää lautasella

Blogit Pureksittua 12.4.2014 10:00
Petri Pöntinen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Salaatissani oli yllätys: rikkaruohoja.

Varhainen kevät saa maan jo puskemaan vihreää lähiruokaa. Vaimo oli kerännyt entisen teollisuustalon aurinkoseinustalta vuohenputkea ja voikukkaa. Tai tarkemmin: kasvien pienen pieniä, ryppyisiä, kiiltäviä lehtiä.

Nuoret versot ovat vielä mietoja, sellaisenaan syötäviä. Kourallinen on pikantti aromilisä alkuruoassa.

”Menee kuin väärä raha”, vaimo sanoo.

Kieltämättä, rouskutin kuin pupu, erinomaisella ruokahalulla. Villiyrtit ovat terveysruokaa – runsain mitoin vitamiineja ja kivennäisaineita – mutta maussa on nykyihmiselle vierasta karvautta. Kitkeryys kesyyntyy, kun tuoreita lehtiä pehmentää kastikkeella.

”Öljyä, suolaa ja hapanta eli etikkaa ja sitruunamehua”, vaimo luettelee pääainekset.

Kun kesä kypsyy, lehdet ja varret kitkeröityvät lisää. Kevät ja alkukesä ovatkin syötävien luonnonkasvien huippusesonkia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu