Yllätys: SKOP on yhä hengissä

Pankin viimeinen yhtiökokous on pitämättä.

Australia
Teksti
Heikki Hiilamo

Suomen Pankki otti Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin eli Skopin haltuunsa 19. syyskuuta 1991. Se oli lähtölaukaus pankkikriisille, joka mullisti Suomen talouselämän. Skopista tuli kirosana. Toimittajat, kilpailijat ja poliitikot taivastelivat sen uhkarohkeita liiketoimia ja paheksuivat sen veronmaksajille aiheuttamia tappioita.

Jos kysymyksessä olisi ollut mikä tahansa muu yritys, tapahtumaa olisi kutsuttu konkurssiksi. Suomen Pankki ei kuitenkaan voinut päästää Skopia konkurssiin, koska lamaan vajonnut maa ja sen muut vaikeuksiin joutuneet pankit ja yritykset kaipasivat kipeästi lainaa ulkomailta.

 

Suomalainen pankkimaailma oli muuttunut 1980-luvun alkupuolella, kun valtioiden keskuspankit alkoivat vapauttaa rahamarkkinoita maailmalla. Ennen pankit jakoivat niukkuutta, nyt rahaa oli tarjolla lähes rajattomasti. Suomen Pankki oli luonut suomalaisten liikepankkien sisäiset markkinat, joilta pankit saivat helposti rahaa jaettavaksi lainanottajille tai sijoituksiin.

Skop tuli tunnetuksi 1980-luvun kasinotalouden vuosina näyttävistä ”iske, rahasta ja poistu” -operaatioista kotimaassa. Skop osti yhtiöiden osakkeita, mutta lopulta myi ne vanhoille omistajille sievoisella voitolla. Skopin sijoituksia junaili terävä-älyinen ekonomi Juhani Riikonen, jonka kanssa sijoitusstrategioissa pystyi kilpailemaan vain Suomen Yhdyspankin Björn Wahlroos.