Yli 160 000 litraa vettä lähteistä joka päivä – suomalaiset yritykset janoavat ulkomaille

Suomessa on maailman puhtain makea vesi, jota haluttaisiin tarjota muillekin.

talous
Teksti
Pekka Anttila

Suomalaisen lähdeveden vienti ulkomaille on pysähtynyt. Vienti pieneni euroissa viime vuonna 24 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Litroissa mitattuna vientiveden määrä on kellunut kolmen viimeisen vuoden aikana noin 1,2 miljoonassa litrassa.

Tilanne on tuttu toholammilaiselle Finn Springille. Se on Suomen suurin lähdeveden pullottaja noin 80 prosentin markkinaosuudella. Asema kotimaan markkinoilla on vankka, mutta viennin osuus on toistaiseksi pieni.

Veden määrään eivät vientiponnistelut uppoa. Finn Spring tuottaa vuodessa noin 60 miljoonaa litraa juomia. Yhtiön hallintojohtajan Virpi Ali-Haapalan mukaan viennin osuus on tästä vain muutamia prosentteja. Sen lähdevettä myydään tällä hetkellä Arabiemiraateissa, Saksassa ja Venäjällä. Puhtaalla suomalaisella vedellä voisi olla laajempaakin kysyntää.

”Muualla Euroopassa tuotteita pystytään kuitenkin valmistamaan edullisemmin. Kyse ei ole pelkästään rahtiongelmasta, vaan yleinen kustannustaso on Suomessa korkeampi. Meillä on silti kapasiteettia kasvaa ja seuraavaksi sitä pyritään hakemaan juuri vientimarkkinoilta.”

”Vesi on luonnonvara, jota Suomi ei ole hyödyntänyt. Unescon raportin mukaan Suomessa on maailman puhtain makea vesi. Kun jotkut maat ovat profiloituneet öljyntuottajina, Suomea pitäisi markkinoida vesimaana. Tämä on kaiken lisäksi toimiala, jota ei voi viedä Kiinaan.”