”Yhdysvallat on kasino, Kiina kasarmi ja Eurooppa kansankoti” – tekoälyn sääntelyssä on käynnissä kova kilpajuoksu

EU:ssa tekoälyyn liittyvä lainsäädäntö etenee monella rintamalla. Samaan aikaan Yhdysvallat ja Britannia ottavat merkittäviä askelia.

tekoäly
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Britannia ovat viime viikkoina ottaneet merkittäviä askelia viedäkseen tekoälyn sääntelyä haluamaansa suuntaan. Samaan aikaan kun halutaan tukea innovatiivisuutta, yritetään tasapainoilla tekoälyyn liittyvien uhkien torjumiseksi.

Talousjärjestö OECD:n tilastojen mukaan maailmanlaajuisesti on olemassa yli 1 600 erilaista tekoälypolitiikkaa ja -strategiaa. Koska globaalissa maailmassa tämä on mahdoton yhtälö, yhtenäisestä sääntelystä on tullut tavoite, jossa kaikki yrittävät päästä muokkaamaan yhteisiä pelisääntöjä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi 30. lokakuuta historiallisen asetuksen, joka aloitti tekoälyn sääntelyn Yhdysvalloissa. Presidentin asetus merkitsee merkittävää muutosta aikaisempaan ajatteluun, jossa haluttiin luottaa Amazonin, Googlen ja OpenAI:n tapaisten alan yritysten itsesääntelyyn.

Tekoälysovelluksilta edellytetään jatkossa muun muassa kansalaisoikeuksien turvaamista sekä kansalaisten yksityisyyden säilyttämistä. Erityisesti painotetaan yksityisyyttä ja tietomurroilta suojaavan tekniikan vahvistamista. Yritysten on toimitettava turvallisuustestitulokset ja raportoitava hallitukselle kehittäessään järjestelmiä, jotka aiheuttavat vakavia riskejä maan turvallisuudelle, taloudelle ja kansanterveydelle.