Ville Niinistö: Vasemmistoliitto tarjoaa aina ratkaisuksi rahaa

Vihreät ja vasemmistoliitto kamppailevat hallituksen apupuolueen paikasta.

Anni Sinnemäki
Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento

Vihreät ja vasemmistoliitto lähtevät vaaleihin samankaltaisista asemista. Molemmat puolueet istuivat hallituksessa suurimman osan päättyvää vaalikautta. Kumpikin siirtyi vasta viime vuonna oppositioon: vasemmistoliitto valtiontalouden säästöjä koskeneiden erimielisyyksien takia ja vihreät Fennovoiman ydinvoimaluvasta syntyneen kiistan seurauksena.

Gallupeissa puolueet ovat olleet viime aikoina tasavahvoja. Molempien kannatus on sahannut Ylen mittauksissa vajaan kahdeksan ja reilun yhdeksän prosentin välissä.

Kaksikko myös taistelee osin samoista kannattajista. Molemmat keräävät paljon ääniä yliopistokaupunkien radikaaleilta nuorilta, joiden puolueuskollisuus on perinteisesti melko hutera. Suomen Kuvalehden Taloustutkimukselta tilaaman selvityksen (SK 6/2015) mukaan vasemmistoliitto on viime aikoina ollut tässä kamppailussa niskan päällä.

 

Vasemmistoliitossa uskotaan, että puolueella on hyvät mahdollisuudet nostaa kannatustaan. Uskoa antavat paitsi gallupit myös viime kesän eurovaalit, joissa se sai runsaat 9 prosenttia äänistä. Puolueessa on laskettu, että samanlaisella tuloksella tulisi nyt neljä lisäpaikkaa.