Vihreät saavat uuden puheenjohtajan: Ville Niinistö loi ennätyskannatuksen – Säilyykö suosio seuraajan käsissä?

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtajaksi voi hyödyttää vihreitä.

Emma Kari
Teksti
Tuomo Lappalainen

Vihreät vaihtavat tänään Tampereella puheenjohtajaa kaikkien aikojen myötätuulessa. Jos säännöissä oleva kausirajoitus ei pakottaisi Ville Niinistöä luopumaan, hänet luultavasti huudettaisiin yksimielisesti jatkokaudelle.

Tuloksellisesti Niinistön saldo on komea. Kuntavaaleissa vihreät ylsivät historiansa parhaaseen tulokseen: 12,5 prosenttia äänistä, neljänneksi eniten. Yleisradion Taloustutkimuksella kuukausittain teettämässä kannatusmittauksessa rikkoontui kesäkuun alussa jo 15 prosentin raja.

Uuden puheenjohtajan suuri haaste on säilyttää Niinistön tuomat kannattajat. Vihreillä itsellään odotukset ovat kasvaneet niin, että keskusteluissa tavoitteena vilahtelee jo suurimman puolueen asema ja pääministerin paikka.

Niinistön seuraajaksi pyrkii kuusi ehdokasta: kansanedustajat Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen ja Olli-Poika Parviainen sekä tutkijat Maria Ohisalo ja Mika Flöjt. Aalto ja Kari ovat mielipidekyselyjen perusteella ennakkosuosikkeja. Heidän välillään ei ole asiakysymyksissä suuria eroja, vaikka Karia pidetään hieman vasemmistolaisempana. Karin kuiskitaan myös olevan Niinistön suosikki.

Vihreissä puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä, joka on jo päättynyt. Äänet lasketaan ja tulos julistetaan vasta puoluekokouksessa. Äänestysprosentti on kuitenkin jo tiedossa: määräaikaan mennessä ääniä annettiin 5 778, eli äänioikeuttaan käytti kaikkiaan 66 prosenttia vihreistä.