Venäjä käyttää Haavistoa viestinviejänä, arvioi moskovalaistutkija – Venäjälle tärkeää pitää Suomi irti liittoumista

Venäjä ei seuraa hyvällä Suomessa säännöllisin väliajoin nousevaa keskustelua mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, sanoo venäläistutkija Aleksei Makarkin.

Aleksei Navalnyi
Teksti
Maarit Uber

Moskovan ja Brysselin suhteet ovat lähellä pohjakosketusta. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytys, hänen vangitsemisensa, tukimielenosoituksien poliisiväkivalta sekä mielenosoittajien vangitsemiset ja syytteet ovat kiristäneet välejä entisestään.

Venäjän ja EU:n suhteet ovat huonontuneet asteittain Krimin valtauksesta lähtien eli pian jo seitsemän vuoden ajan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti jyrkkäsanaisesti perjantaina 12. helmikuuta, että Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos Venäjää vastaan asetetaan jälleen maan taloudelle haitallisia kovia pakotteita.

Moskovalaisen Poliittisten teknologioiden keskuksen varajohtaja, tutkija Aleksei Makarkin kehottaa miettimään, mitä suhteiden katkaiseminen voisi käytännössä merkitä.

Moskovassa on EU-edustusto ja Venäjällä on edustusto Brysselissä. Venäjä on Euroopan neuvoston jäsen. Makarkin ei usko, että Venäjä on valmis lopettamaan tämän toiminnan ja luopumaan Brysselissä jo saavuttamistaan eduista muun muassa Euroopan neuvostossa.