Vapaavuori ei sittenkään nyt haasta Stubbia

Kokoomus pitää puoluekokouksen kesäkuussa.

Alexander Stubb
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori, 50, ei pyri kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Vapaavuori ilmoitti kantansa tänään torstaina kirjansa Puolivallaton Suomi julkistamistilaisuudessa.

Kokoomuksella on puoluekokous kesäkuussa. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb on kertonut pyrkivänsä toiselle kaudelle.

Puoluekokouksen puheenjohtajavaali näytti todennäköiseltä jo muutama päivä sitten, kun kansanedustaja Hjallis Harkimo paljasti pohtineensa Stubbin haastamista.

Harkimon valinta olisi jättiyllätys. Stubbin todellisia uhkaajia ovat halutessaan Vapaavuori, joka nyt jätti kuitenkin pienen takaportin auki, ja sisäministeri Petteri Orpo.

Vapaavuori pyrki puheenjohtajaksi 2014. Orpo oli hänen vaalipäällikkönsä.

Puheenjohtajavaali oli Vapaavuorelle pettymys. Hän jäi vaalin ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi. Vapaavuori hävisi selvästi Stubbille ja niukasti liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle.

Pian puoluekokouksen jälkeen Vapaavuori valittiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

 

Julkistamistilaisuudessa Jan Vapaavuori sanoi, että koko Alexander Stubbin hallitus oli virhe ja eduskuntavaalit olisi pitänyt aikaistaa. Kirjassaan hän moittii Juha Sipilän (kesk) hallitusta kovin sanoin.

Vapavuoren mielestä Suomi on nyt rauhan ajan historiansa pahimmassa kriisiissä. Olemme velloneet oman erinomaisuuteme luulossa samalla kun lakaisimme ongelmat maton alle ja valitsimme tutkimustuloksista ne, jotka miellyttivät.

Vapaavuori oli kymmenen vuotta kotimaan politiikan eturivissä. Hän on toiminut sekä asunto- että elinkeinoministerinä.

Ministeritehtävien välissä hän johti kokoomuksen eduskuntaryhmää. Kansanedustajana helsinkiläinen Vapaavuori oli 2003–2015.