Vapaakaupan riskit

Komissaari Malmström yrittää hälventää TTIP-sopimukseen liittyviä pelkoja.

talous
Teksti
Teppo Tiilikainen

Yhdysvallat ja EU jatkavat huhtikuussa neuvotteluja kaikkien aikojen suurimmasta vapaakauppasopimuksesta. Kahdeksas neuvottelukierros päättyi Brysselissä helmikuun alussa ja ennen kesää on tarkoitus käydä vielä kaksi neuvottelukierrosta. Sopimus yritetään saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

TTIP-nimellä kulkeva vapaakauppasopimus on nostattanut EU-maissa voimakasta kritiikkiä. Neuvotteluprosessia on arvosteltu avoimuuden puutteesta ja yritysten suosimisesta kansalaisyhteiskunnan kustannuksella. Sopimuksen pelätään uhkaavan ympäristönsuojelua ja työmarkkinoiden sääntelyä, jos sen osaksi kaavailtu investointisuoja toteutuu.

Investointisuoja antaisi yrityksille mahdollisuuden haastaa valtioita kansainväliseen välimiesoikeuteen, jos ne katsovat, että uudet lait polkevat niiden taloudellisia etuja. Järjestelmää pidetään epädemokraattisena, sillä päätökset tehdään salassa juristien kesken normaalien tuomistuimien ulkopuolella. Lisäksi välimiesoikeus suosii suuryrityksiä, sillä se on pienille ja keskisuurille yrityksille liian kallis.

Yhdysvallat haluaa sisällyttää investointisuojan vapaakauppasopimukseen, koska se ei luota kaikkien EU-maiden oikeusjärjestelmään. Välimiesmenettely luotiin alun perin turvaamaan ulkomaisia sijoituksia sellaisissa kehitysmaissa, joiden oikeuslaitos ei ole riippumaton.