Vanhanen: ”Tehyn työtaistelu toisi vainajia ensi tunnista”

lakko
Teksti
Karri Kokko

Tehyn lakko johtaisi väistämättä ihmishenkien menetyksiin ja vammautumisiin, uskoo pääministeri Matti Vanhanen.

Teksti Mati Simula

Opposition kansanedustajat joutuvat perimmäisten kysymysten äärelle. He joutuvat arvioimaan, kumpi on arvokkaampi, rajoittamaton työtaisteluoikeus vai ihmisen oikeus elämään.

Valinnan aika koittaa ensi viikon alussa. Eduskunta äänestää silloin lakiesityksestä, jolla pyritään takaamaan potilasturvallisuus Tehyn mahdollisen työtaistelun aikana.

Hallitus antaa asiaa koskevan esityksen eduskunnalle huomenna perjantaina. Asiasta tänään ilmoittanut pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ei kaunistellut tilannetta. Hänen mukaansa ihmisen elämään ja kuolemaan liittyvistä kysymyksistä on puhuttava nöyrästi ja rehellisesti.

”Uusi laki tarvitaan, koska työtaistelu aiheuttaisi kuolemanvaaran yhteiskunnan puolustuskyvyttömimmille, kuten keskosille ja tehohoitoa tarvitseville.”

Vanhasen mukaan työtaistelu johtaisi väistämättä ihmishenkien menetyksiin javammautumisiin. Jo ensituntien aikana saattaa kuolla useita ihmisiä.

”Jos suomalainen lainsäätäjä hyväksyisi tämän, mikä olisi enää kiellettyä?” hän jatkoi.

Pääministeri korosti, että lakiesitys tähtää ”puolustuskyvyttömimpien lähimmäistemme rajaamiseen meidän terveiden aikuisten tulonjakotaistelun ulkopuolelle”.

Hallitus päätyi lakiesitykseen, kun arkkiatri Risto Pelkosen johtama sovintolautakunta totesi, ettei sillä ole toistaiseksi edellytyksiä sovintoehdotuksen tekemiseen. Osapuolten näkemysero tulevista palkankorotuksista on edelleen valtava. Aiemmin 15 prosenttiyksikön suuruinen kuilu on pienentynyt, mutta ero on silti edelleen yli 10 prosenttiyksikköä.

Lähes 12 000 tehyläistä hoitajaa uhkaa irtisanoutua viroistaan, mikäli riidassa ei päästä sopuun ennen marraskuun 20. päivää.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) mukaan potilasturvalaki velvoittaisi noin 1200 irtisanoutumisilmoituksen jättänyttä hoitajaa töihin kiireellisimmän hoidon takaamiseksi.

Sdp lienee valmis tekemään oppositiopolitiikkaa ihmishengillä. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei ole luvannut puolueensa tukea potilasturvalaille.

Vanhanen toivoo osapuolten löytävän sovun, jotta hallitus voisi vetää lakiesityksensä pois eduskunnasta.