Vanhanen ja Katainen luottavat yhä Kanervaan

Ilkka Kanerva
Teksti
Jyrki Jantunen

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoo, että ulkoministeri Ilkka Kanervalla (kok) on hänen täysi tukensa.

Vanhanen sanoi Ylen ja MTV3:n haastatteluissa, että pääministeri tukee hallituksensa ministereitä, eikä siinä ole mitään välimuotoa. Tuki joko on tai sitä ei ole.

Hän korosti, että luottamus ratkaistaan aina kyseisessä hallituspuolueessa.

Vanhasen mukaan ministerin tekstiviestit ovat yksityisasia niin kauan kuin ne ovat henkilökohtaisia.

Vanhasen mukaan häneen ei ole otettu yhteyttä mahdollisista ministerivaihdoksista, eikä hän halua spekuloida asialla.

Myös kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan Ilkka Kanervalla on ulkoministerin tehtävässä edelleen hänen luottamuksensa.

Katainen toisti lauantaina näkemyksensä, että Kanerva on toiminut erittäin harkitsemattomasti, ja sanoi ymmärtävänsä, että ministerin yksityiset tekstiviestit herättävät ihmisissä suurta hämmennystä.

Lapissa matkalla ollut Katainen sanoi tiedotteessaan, että Ilta-Sanomien lauantaina julkaisema tekstiviesti tanssijatar Johanna Tukiaiselle ei ollut sisällöltään hänelle yllätys.

EU-ulkoministerikokouksessa Sloveniassa lauantaina ollut Kanerva ei kiistänyt eikä vahvistanut julkaistun tekstiviestin aitoutta. Kanerva sanoi olleensa yhteydessä puheenjohtaja Kataiseen, mutta ei kommentoinut tarkemmin yhteydenpitoa.

Kanervan selvityksestä
yhä eri näkemyksiä

Luottamusta Kanervan toimintaan on viime päivinä heikentänyt epäily siitä, että Kanerva olisi valehdellut puolueensa eduskuntaryhmän johdolle selvittäessään tekstiviestien sisältöä.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Marja Tiura antoi viime viikolla ymmärtää Kanervan vakuuttaneen, ettei tekstiviestien sisällössä ollut ”alapään asioita”.

Kahden muun eduskuntaryhmän johtajan näkemykset ovat samoilla linjoilla kuin Kataisen. Viestien eroottisesta sisällöstä on kokouksessa saatu tietoa.

Toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz toisti lauantaina YLE Uutisille näkemyksensä, että Kanerva oli kertonut tekstiviestien sisältäneen muitakin kuin ”työasioita”. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi on ollut samaa mieltä.

Zyskowiczin mukaan Tiurakaan ei ole ollut sitä mieltä, että Kanerva olisi sanonut viestien koskeneen vain työasioita.

Aamulehden lauantaina tavoittama Marja Tiura pitää julkitullutta Kanervan tekstiviestiä yllättävänä.

”Minulla oli se käsitys, että tekstareissa on kyse työasioista. Pahalta siis näyttää.”

Tiura ei halua ottaa tässä vaiheessa kantaa siihen, pitäisikö Kanervan erota.

Tiuran mukaan asiasta pitää keskustella eduskuntaryhmässä sen jälkeen kun Hymy-lehti julkaisee tiistaina lisää tekstiviestejä.

STT