Voi hyvänen aika tätä valtionvelkaa

Jokainen ymmärtää maalaisjärjellä, ettei velkaa voi ottaa loputtomiin. Mutta johtaako maalaisjärki meitä harhaan?

talous
Teksti
Virpi Salmi
Kuvat
Carla Ladau

Oululaisella näyttelijällä Antti Launosella on suuret silmät, joilla hän katsoo kohti kameraa. Hän puhuu Instagram-tilillään:

”Nuorille ja lapsille pitäisi opettaa vastuullista rahankäyttöä, niin meidän poliitikot vasemmasta oikeaan laitaan sanoo vakavissaan, että eihän valtion velkoja tarvi maksaa pois. Ja ihan niin kuin oikeesti siis, mitä tämmöinen talouspolitiikka on. Voinko mennä tuonne Rinta-Joupin autoliikkeeseen ja sanoa, että laitetaan toi Porschen Panamera, ja kun ne kysyy, että miten tämä 60 000 euron rahoitus hoidetaan, niin velkarahalla vaan kaikki, kuka ikinä sen myöntääkään. Ja kun kysytään, että miten aiot maksaa tämän takaisin, niin kuka näitä nyt takaisin maksaa, en mä ajatellut maksaa takaisin näitä.”

Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistiin toukokuun 11. päivä kirjoitus, jonka otsikko oli ”Velkaa ei voi ottaa loputtomiin”. Kirjoittajan mukaan lainan ottaminen on luovuttamista. ”Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, että lainaa ei voi nostaa loputtomiin. Nyt olisi aika alkaa elää tulojen mukaan.”

Maaliskuussa julkaistun, koronavuoden tuntoja kartoittaneen eurobarometrin mukaan Euroopan maiden kansalaisten suurin huolenaihe oli terveys, ruotsalaisilla ympäristö. Suomalaisia huoletti kuitenkin eniten julkisen talouden tila.