Valkoposkihanhia saa ehkä kohta syödä: Kansanedustaja Jari Myllykosken lakialoitteen on allekirjoittanut jo 112 kansanedustajaa

Luonnonsuojelulain henkeä tulkitaan nyt niin, että rauhoitettuja lintuja ei saa hyödyntää ihmisravintona. Tuhannet tapetut hanhet on pitänyt haudata tai polttaa.

Jos kansanedustaja Jari Myllykosken (vas) lakialoite luonnonsuojelulain muuttamiseksi hyväksytään esitetyllä tavalla, saa Suomessa jatkossa syödä valkoposkihanhia ja esimerkiksi merimetsoja.

Myllykosken lakialoitteella on mahdollisuus mennä läpi eduskunnassa, sillä sen on allekirjoittanut jo 112 kansanedustajaa. Myllykoksi aikoo jättää aloitteen eduskuntaan 12. toukokuuta 2021.

Aivan läpihuutojuttu lakialoite ei ole laajasta kannatuksesta huolimatta. Luonnonsuojelulain henki ja viranomaistulkinnat ovat lähteneet siitä, että suojellun eläimen haltuunotto eli käytännössä esimerkiksi sen syöminen olisi luonnonsuojelulain vastaista. Nyt lain mukaan Suomessa poikkeusluvalla ammutut valkoposkihanhet on pitänyt haudata tai polttaa.

Jos laki avattaisiin, alkaisi todennäköisesti keskustelu myös muiden rauhoitettujen lajien, esimerkiksi joutsenien, syömisestä.

Hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoite ruokahävikin pienentämisestä. Pyrkimyksenä on luoda lainsäädännöllä käytäntöjä sen vähentämiseksi”, Myllykoski kirjoittaa lakialoitteessa.