Vake palkkasi lobbaustoimiston selviytymistaisteluunsa, pääministerien ex-avustajat konsultteina

Valtionyhtiö maksoi Rud Pedersen -yhtiölle yhteensä yli 100 000 euroa reilun vuoden aikana. Summasta puolet kului yhtiön mukaan "sidosryhmäviestintään”.

lobbaaminen
Teksti
Jarno Liski

Valtion kehitysyhtiö Vake palkkasi lobbaustoimiston avukseen, kun se alkoi taistella olemassaolostaan eduskuntavaalien jälkeen keväällä 2019.

Suomen Kuvalehti pyysi elokuussa Vakelta sen ostolaskudatan eli tiedot siitä, mihin hankintoihin yritys on käyttänyt sille annettuja julkisia varoja vuosina 2019 ja 2020.

SK kertoi 28. syyskuuta, että Vake oli kieltäytynyt luovuttamasta tietoja vedoten siihen, ettei julkisuuslaki koske sitä.

SK selvitti, että yksi suuri kuluerä on ollut lobbaustoimisto Rud Pedersenin palvelut. Lähteet eri ministeriöistä kertovat toimiston lobanneen poliittisia vaikuttajia Vaken säilyttämisen kannalle ja hyväksymään sen syksyllä 2019 valmistuneen strategian.

Yhtiö maksoi Rud Pedersenille toukokuun 2019 ja elokuun 2020 välillä yli 100 000 euroa. Laskusta noin 50 000 euroa muodostui Vaken mukaan ”sidosryhmäviestinnän” palveluista.