Vaalirahakohu: Kuinka pitkälle tietämättömyyteen voi vedota?

Antti Kaikkonen
Teksti
Hanna Hihnala

Oppositio suunnittelee uusia vaaleja ja epäilee pääministerin muistia. Pääministeri ei ole kuitenkaan ainoa huonomuistinen.

Matti Vanhanen
Oppositio epäilee pääministeri Matti Vanhasen tietoja valtion rahojen käytöstä. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vaalirahakohun osapuolten selitykset ovat jo pitkään kulkeneet rataa ”en tiedä”, ”en muista” tai ”en osaa sanoa”.

Nyt on tullut jonkinlainen raja vastaan, sillä oppositio pohtii vaatimusta ennenaikaisista vaaleista. Ryhmänjohtajien palaverin kutsui keskiviikkona koolle Sdp:n ryhmänjohtaja Tarja Filatov.

”Olen kutsunut koolle opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelemaan politiikan uskottavuuden palauttamisesta ja mahdollisesta vaatimuksesta uusista vaaleista”, Filatov sanoi keskiviikkona eduskunnassa.

”Jos pääministeri ei tiedä, miten hänen mittavia vaalirahojansa on kerätty, syntyy epäilys, onko hän yhtä tietämätön valtion rahojen käytöstä”, Filatov kommentoi.

Mitä päättäjät sitten eivät tienneet tai ovat unohtaneet? Tässä pari esimerkkiä.

Matti Vanhanen

Matti Vanhaselta (kesk) on kyselty tietoja sekä keskustan vaalirahoituksesta että hänen omista tukijoistaan vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

Vanhanen kiisti pitkään tietävänsä mitään täsmällistä keskustan vaalirahoittajista, eikä muistanut tukijoiden yhteisiä palavereja Kesärannassa vaaleja ennen ja niiden jälkeen.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen mukaan Vanhanen oli tietoinen puolueen saamasta tuesta, mutta ei sen suuruudesta. Nova Group oli keskustan suurin yksittäinen vaalirahoittaja.

Vanhasen omasta rahoituksesta eduskuntavaalikamppailun aikana vastasi vaalipäällikkö Jari Flinck. Flinckin mukaan hänen tehtävänsä oli huolehtia rahoituksesta, kun Vanhanen keskittyi kampanjointiin. Kehittyvien Maakuntien Suomi tuki Vanhasta 10 000 eurolla.

Vanhanen on kiistänyt salaavansa mitään tietoja ja on vedonnut siihen, että on kohtuutonta pyytää muistamaan monen vuoden takaisia asioita.

”Jos en tiedä, sanon aina, että en tiedä. Jos en muista, sanon, että en muista”, Vanhanen valotti periaatteitaan Ylen haastattelussa kesäkuussa.

Vastikään kävi myös ilmi, että keskustataustainen, nuoriso- ja kasvatustyötä tekevä Nuorisosäätiö on tukenut Matti Vanhasta tämän kampanjatyössä.

Ilkka Kanerva

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok)mukaan hänen 60-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestely oli ulkoistettu, eikä hän tiennyt niistä mitään.

Syyskuussa paljastui, että Kanerva olisi suunnitellut kohuttuja pirskeitä yhdessä Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtajan Arto Merisalon kanssa.

”En minä voi muistaa kaikkia asioita. En tiedä, oliko tämä porukka mukana niissä järjestelyissä vai ei”, Kanerva totesi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmalle viime marraskuussa.

Arto Merisalon Uudelle Suomelle kertoma versio kuitenkin poikkesi tästä, kun hän kuvaili erästä miesten kesken vietettyä viski-iltaa ravintolassa joulukuussa 2007.

”Novan rooli juhlien järjestelyissä oli se, että kävimme Kanervan kanssa tuona iltana yhdessä juhlien kutsuvieraslistan läpi. Kyllähän siinä meni 2-3 tuntia, kun kävimme läpi 200-300 ihmistä”, Merisalo sanoi.

Tämän lisäksi Nova hoiti Merisalon mukaan juhlien kutsujen painamisen ja postituksen.

Kanervan tukiyhdistys palauttaa 13 000 euroa saamiaan syntymäpäivärahoja Nova Kiinteistökehitykselle.

Antti Kaikkonen

Keskustataustainen Nuorisosäätiö tuki kansanedustaja Antti Kaikkosta (kesk.) viime eduskuntavaaleissa. Kun tämä tuli tietoon, Kaikkonen jätti puheenjohtajan tehtävät Nuorisosäätiön hallituksessa, mutta jatkaa hallituksen jäsenenä.

Puheenjohtajuudesta luopumisen syyksi Kaikkonen ilmoitti, että hän ei ollut tietoinen Nuorisosäätiön jakaman vaalituen laajuudesta eikä sen määrästä, vaikka olisi pitänyt olla.

Nuorisosäätiö on saanut tukea Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY), jonka säännöt kieltävät avustuksen jakamisen poliittiseen toimintaan.

Paljastuksia on tullut vaikka millä mitalla vaalirahakohun aikana. Oletko kiinnittänyt huomiota poliitikkojen huonomuistisuuteen? Kommentoi juttua ja kerro paras havaitsemasi esimerkki.

Lähde: Helsingin Sanomat, Uusisuomi, HS.fi, MTV3.fi, YLE, Suomenkuvalehti.fi