Uutisanalyysi: Sdp ja kokoomus lämmittelevät suhteitaan – joutuuko Sanna Marin nielemään ideologisen vastenmielisyytensä?

Puolueet eivät välttämättä ole talouspolitiikassakaan niin kaukana toisistaan kuin julkisesta sapelinkalistelusta voisi päätellä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen.

politiikka
Teksti
Tuomo Lappalainen

Pääministeri Sanna Marinin (sd) punaviherhallituksen kompuroidessa kriisistä toiseen Suomessa on vähitellen alkanut keskustelu siitä, mille pohjalle uusi hallitus vaalien jälkeen muodostetaan.

Pitkään näytti todennäköisimmältä, että seuraava hallitus rakentuisi kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten varaan. Kolmikolla on tukeva enemmistö eduskunnassa jo nyt, eikä puolueiden voimasuhteissa ole mielipidekyselyjen mukaan näkyvissä suuria muutoksia jatkossakaan.

Varsinkin kokoomus on hyötynyt siitä, että koronakriisi ei enää hallitse keskustelua yhtä vahvasti kuin vielä vuosi sitten. Viime aikoina huomio on siirtynyt enemmän talouteen, joka on perinteisesti ollut kokoomuslaisten vahva laji.

Kokoomus ylsi kesäkuun kuntavaaleissa taas suurimmaksi puolueeksi ja on pitänyt myös gallupeissa ykköspaikkaa siitä lähtien. Samalla keskustelu puheenjohtaja Petteri Orpon asemasta on vaimentunut ainakin tilapäisesti.

Kokoomuksen sisäistä tilannetta rauhoittavat myös tutkimustulokset, joiden mukaan äänestäjien mielikuva puolueesta on nyt myönteisempi kuin vielä jokin aika sitten.