USA:n luottokriisi syvenee: keskuspankit valmiita rauhoittamaan markkinoita

AIG
Teksti
Jyrki Jantunen
Lehman Brothers

Yhdysvalloissa koettiin varoilla mitattuna sen taloushistorian suurin yksittäinen konkurssi, joka voi viedä myös suomalaisten rahoja. Johtavien teollisuusmaiden keskuspankit ilmoittavat olevansa tarpeen vaatiessa valmiina turvaamaan markkinoiden maksuvalmiutta.

Lehman Brothersin Japanin-toimintojen pääkonttori Tokiossa 15. syyskuuta 2008.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve kasvatti markkinoiden rahoituksen tarjontaa viikonvaihteessa laajentamalla hyväksyttävien lainatakuiden määrää.

Kymmenen suurta kansainvälistä yksityistä pankkia kertoi perustaneensa yhdessä 70 miljardin dollarin eli noin 49 miljardin euron pääomarahaston pankkimarkkinoiden maksuvalmiuden turvaamiseksi. Pankkikonsortiossa ovat mukana Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley ja UBS.

Seitsemän johtavan teollisuusmaan keskuspankit seuraavat markkinoiden kehitystä yhdessä Fedin kanssa, kertoi Japanin keskuspankki. Euroopan keskuspankki ilmoitti maanantaina olevansa valmis osaltaan varmistaman euroalueen rahamarkkinoiden häiriöttömän toiminnan.

Reutersin Lontoossa haastatteleman Unicreditin pääekonomistin Marco Annuziatan mukaan markkinoilla spekuloidaan, että Yhdysvaltain keskuspankki saattaisi tiistaina jopa alentaa ohjauskorkoa nykyisestä 2,0 prosentista.

Fedin avomarkkinakomitea kokoontuu tiistaina Washingtonissa. Työministeriö julkistaa Yhdysvaltain elokuun inflaatioluvut tiistaiaamuna. USA:n kuluttajahintojen nousu kiihtyi heinäkuussa 5,6 prosenttiin.

Lehman konkurssiin,
Bank of America osti Merrill Lynchin

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kriisi kaatoi maanantaina maan neljänneksi suurimman investointipankin Lehman Brothersin ja ajoi investointipankki Merrill Lynchin Bank of American syliin. Lehmanin kaatuminen on varoilla mitattuna Yhdysvaltain taloushistorian suurin yksittäinen konkurssi.

Lehman ilmoitti maanantaina hakeutuneensa selvitystilaan sen jälkeen, kun neuvottelut pankin myymisestä Barclaysille ja Bank of Americalle eivät johtaneet tulokseen. Konkurssiin haettiin Lehmanin hallintayhtiö Lehman Holdings. Se ei koske pankin muita yksiköitä.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Lehmanin velat arvioidaan konkurssihakemuksessa 613 miljardiksi dollariksi ja varat 639 miljardiksi dollariksi. Lehmanin konkurssi on suurempi kuin Drexel Burnham Lambertin kaatuminen vuonna 1990.

Yhdysvaltain suurin liikepankki Bank of America ilmoitti maantaina ostavansa investointipankki Merrill Lynchin 50 miljardilla dollarilla. Merrill kypsyi kauppaan kärsittyään heikkolaatuisista asuntolainoista alkaneesta kriisistä yhteensä 52,2 miljardin dollarin tappiot ja alaskirjaukset.

Suomalaisten
rahat vaarassa?

Myös sadat suomalaiset sijoittajat saattavat menettää rahojaan Lehman Brothersin selvitystilan vuoksi.

Suomalainen sijoituspalveluyritys Front Capital kertoo myyneensä noin 300 eri sijoittajalle yhteensä yli 30 miljoonalla eurolla Lehmanin hollantilaisen tytäryhtiön indeksilainoja, joilla on vain emoyhtiön takaus. Ne saattavat siis muuttua arvottomiksi, jos pankki kaatuu.

Front Capitalin mukaan Lehman Brothers -konsernista on toistaiseksi kerrottu, ettei tytäryhtiöiden sitoumuksille toistaiseksi voida antaa jälkimarkkinahintoja, eikä niillä siis voi käydä kauppaa.

”Olemme nyt samassa tilanteessa kuin kaikki muutkin, eli voimme vain odottaa lisätietoja”, Front Capitalin toimitusjohtaja Hannu Kananen sanoi STT:lle iltapäivällä. Yhtiö lupaa tiedottaa asiakkailleen heti, kun uutta tietoa on saatavilla.

Vakuutusjätti AIG:kin
pahoissa vaikeuksissa

Rahamarkkinakriisi ei rajoitu pankkitoimintaan. The New York Times -lehden mukaan myös Yhdysvaltain suurin vakuutusyhtiö AIG on pahoissa vaikeuksissa.

Lehden tietojen mukaan AIG haki keskuspankki Fediltä noin 30 miljardin euron hätälainaa. Yhtiö jätti hakemuksen sunnuntaina ja luonnehti rahoitustarvetta lyhytaikaiseksi.

AIG:n luottoluokitus on laskenut nopeassa tahdissa, joten sillä on vaikeuksia saada luottoja markkinoilta. Lisäksi huhut AIG:n maksuvalmiusongelmista ovat romahduttaneet yhtiön osakekurssin, joka jo viime viikolla laski 50 prosenttia.

Yhtiö ei tuoreeltaan maanantaina kommentoinut lehden tietoja.

Pankkirytäkkä painaa
Helsingin pörssiä

Amerikkalaispankkien ongelmien jatkuminen painaa Helsingin pörssiä. Yleisindeksi kaivautui aamulla 2,6 prosentin kuoppaan ja liikkui pisteluvussa 7596.

Suuryhtiöistä roimimmassa laskussa oli finanssikonserni Nordea, jonka osake tippui 5,1 prosentin vauhdilla. Pohjolan alamäki oli 3,9 prosenttia.

Myös Nokian osake taantui 3,0 prosentin vauhdilla 14,19 eurossa.

Teksti
STT-Reuters
STT
SK netin toimitus

Kuva
Katsumi Kasahara / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Ekonomistiarvio: USA:n finanssikriisi muistuttaa Suomen lamaa (SK netti 11.9.2008)
Asuntoluottopankkeja kansallistettiin USA:ssa: markkinat riemastuivat päätöksestä (SK netti 8.9.2008)
Asuntoluottokriisin juurilla (SK netti 17.7.2008)
Kupla joka puhkesi (SK netti 24.8.2007)
Totuus hiipii esiin (SK netti 24.8.2007)