Demarien johtajapeli: Urpilainen aloittaa taistelun asemastaan

Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen kamppailu Sdp:n puheenjohtajan tehtävästä on erittäin tasainen.

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento

Kamppailu sosiaalidemokraattien puheenjohtajan tehtävästä saa maanantaina uuden sävyn, kun asemastaan puoluejohdossa taisteleva Jutta Urpilainen avaa kampanjansa varmistaakseen uudelleenvalintansa.

Urpilainen aloittaa vaalikiertueensa illalla Helsingissä ravintola Juttutuvassa, joka on vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen aktiivien suosima kohtauspaikka. Urpilaisen haastanut ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on kampanjoinut jo viikkoja.

Urpilainen on joutunut keskittymään hallituksen kehysneuvotteluihin. Maanantai-iltana valtiovarainministerin on tarkoitus muuttua sosiaalidemokraatiksi.

Kampanjan tueksi Urpilaisesta on tehty esite, jossa ehdokasta markkinoidaan otsikolla ”Yhteinen työmme on kesken”. Esitteessä on lueteltu Sdp:n ja Urpilaisen saavutuksia pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden ja viiden puolueen hallituksessa. Listasta löytyvät vanhuspalvelulaki, harmaan talouden torjunta, luokkakokojen pienentäminen ja perusturvan parannus.

Kataisen vetäytyminen sekä hallituksen että kokoomuksen johdosta saattaa vaikuttaa Sdp:n puheenjohtajavaaliin. Kataisen eroilmoituksen jälkeen on arvioitu, että Urpilaisen kokemus on Sdp:n etu, kun pääministeri vaihtuu.