Unettomuus: Aiheuttaako liika lääkitys kasvavat kustannukset?

hoito
Teksti
Netta Vuorinen

Suomalaisten lisääntyvät uniongelmat huolestuttavat tutkijoita. Mutta onko lääkehoito aina paras ratkaisu?

Unettomuus
Jokainen joutuu joskus tuijottelemaan kelloa öisin. Huolestuminen on kuitenkin aiheellista vasta, kun nukkumatti ei tule viikkokausiin. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva

Suomalaisten unettomuusongelmat ovat lisääntyneet huolestuttavasti viime vuosina. Jonkinasteisesta unettomuudesta kärsii yli miljoona ihmistä, mutta erikoissairaanhoitoa vaativat tapaukset ovat lisääntyneet kolmellakymmenellä prosentilla vuosina 2002-2007.

Tänään julkistetussa Unettomuuden taloudelliset vaikutukset -tutkimuksessa selviteltiin ensimmäistä kertaa, millaisia kustannuksia unettomuus aiheuttaa. Kävi ilmi, että vuonna 2007 unettomuuden hoitoon käytettiin yli 20 miljoonaa euroa. Summaan ei ole laskettu mukaan välillisiä kustannuksia, kuten sairauspoissaoloja, jotka tekisivät tuloksesta moninkertaisen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Miika Linna toteaa, että tulosten perusteella unettomuudesta on tulossa merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste.

Unettomuuden hoitoon olisi siis kiinnitettävä enemmän huomiota. Yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä perää kahta muutosta: unettomuuden syiden varhaista selvittämistä ja nykyaikaista lääkehoitoa.

”Jos unettomuuden syytä ei selvitetä perusteellisesti, vaivaa ei voida hoitaa. Hoidon tulee kohdistua syyhyn, joka oireet aiheuttaa”, Kivelä toteaa.

Kivelä ei myöskään kannata reseptiratkaisua unettomuusongelmiin. Hän suosii ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitoja, kuten terapiaa, ryhmäkeskusteluja sekä riittävää tietoa unihygieniasta eli hyvien uniolosuhteiden luomisesta. Lääkitystä hän suosittelee vain vaikeaan krooniseen unettomuuteen. Vuonna 2007 lääkkeiden käytöstä aiheutui 15 miljoonan euron kulut.

Niin sanottu perinteinen unilääke eli bentsodiatsepiini on kolmiolääke, joka aiheuttaa sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta. Kivelän mukaan näitä perinteisiä pillereitä käytetään liian paljon ja turhan pitkiä aikoja.

Sirkka-Liisa Kivelän mielestä melatoniini olisi oiva vaihtoehto unettomuuden hoitoon. Kyseessä on käpyrauhasen erittämä hormoni, joka toimii ikään kuin elimistön sisäisenä kellona. Toisin kuin bentsodiatsepiinilla, melatoniinilla ei ole mainittavia haittavaikutuksia ja sitä voi huoletta käyttää pidempään.

Unihygienia: Rutiineja ja maalaisjärkeä

  • Pyri säännölliseen unirytmiin
  • Syö hyvin ja monipuolisesti
  • Syö kevyt iltapala pari tuntia ennen nukkumaanmenoa
  • Älä juo alkoholia tai kofeiinipitoisia juomia iltaisin
  • Oleskele valossa päiväsaikaan
  • Harrasta liikuntaa