Ulkomaista ydinjätettä Suomeen? Greenpeace syyttää, teollisuus kiistää

Fennovoima
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Greenpeace pelkää, että Fennovoima tekee Suomesta ulkomaisen ydinjätteen kaatopaikan.

Olkiluoto
Olkiluodon ydinvoimalan vanhimmat yksiköt rakennettiin 1978 ja 1980. Kolmas yksikkö valmistuu näillä näkymin vuonna 2012. Kuva Hannu Lindroos.

Kamppailu ydinvoimasta on tulossa ratkaisuvaiheeseen, taas kerran. Tällä kertaa kysymys ei ole siitä, rakennetaanko Suomeen uusi ydinvoimala, vaan siitä, kuinka monta ja mihin.

Pohjois-Pojanmaalla sijaitseva Pyhäjoki ja Simon kunta ovat Fennovoiman papereissa vahvoja ehdokkaita. Kisassa ovat mukana myös perinteiset ydinvoimayhtiöt Fortum ja Teollisuuden Voima, jotka haluaisivat pystyttää uudet yksiköt vanhojen laitostensa viereen Olkiluotoon ja Loviisaan.

VTT arvioi syksyllä, että Fennovoiman voitto edistäisi kilpailua. Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ja Palkansaajien tutkimuslaitos tulivat samanlaiseen tulokseen – tutkimuksen rahoitti tosin Fennovoima itse.

Fennovoima tarjoaa päättäjille kahta erilaista laitostyyppiä – joko suurta 1 600-1 700 megawatin voimalaa tai kahta pienempää, noin 1 250 megawatin yksikköä. Reaktorit toimittaisi ranskalainen Areva tai japanilainen Toshiba, joka pyrkii nyt Suomen kautta Euroopan markkinoille.

Eonin asiantuntijat valmistelevat hanketta täyttä päätä Saksassa ja Ruotsissa. Fennovoiman pääkonttori työllistää Helsingissä 40 ihmistä. Lisäksi yhtiöllä on paikalliskonttorit Simossa ja Pyhäjoella, joista yhtiö on hankkinut jo satoja hehtaareja maata.

Mutta Fennovoiman hankkeeseen liittyy myös ongelmia. Teollisuuden Voima ja Fortum omistavat ydinjätteiden loppusijoituksesta huolehtivan Posivan, joka ei huoli kilpailijan jätteitä Olkiluodon peruskallioon porattuihin luolastoihinsa.

Fennovoiman olisi huolehdittava itse jätteistään, ellei hallitus määrää Posivaa ottamaan sitä osakkaakseen.

Ympäristöjärjestö Greenpeace pelkää, että Fennovoima tekee Suomesta ulkomaisen ydinjätteen kaatopaikan, koska saksalainen Eon on mukana yhtiössä. Greenpeacen logiikka menee suurin piirtein seuraavasti: jos Fennovoima perustaa Suomeen ydinjätehaudan, sinne tuodaan jätteitä myös muissa EU-maissa sijaitsevista Eonin voimaloista.

Fennovoiman toimitusjohtaja Tapio Saarenpää hymähtää uhkakuville. Hän uskoo, että Fennovoiman jätteet mahtuvat hyvin Olkiluodon peruskallioon, jonka eduskunta aikoinaan valitsi Suomessa syntyvien ydinjätteiden loppusijoituspaikaksi. Hän muistuttaa, että Olkiluodon alueesta on varattu vasta noin puolet seitsemän reaktorin jätteitä varten.

“Ratkaisu syntyy aikanaan, kun luvat on saatu ja pöly laskeutuu. Puheet tilanpuutteesta ovat henkistä laatua”, Saarenpää arvelee.

Lue SK:n raportti ydinvoiman jatkorakentamisesta Suomeen (SK 4/2010, ilm. 29.1.).