Ukkola: Ratsumiehiä

Jukka Ukkola
Teksti
Karri Kokko

Jukka Ukkolan kolumni on julkaistu SK:ssa 11/2008.

”Missä miehet ratsastaa…”, lauletaan Suomen tämänvuotisessa euroviisussa. Vaikka se ei ole varsinainen kysymys, vastauksia näyttää sikiävän kuin ulaaneja arolle. Yksi miehistämme on ratsastanut Uralilla, toinen Saariselällä, kolmas netissä ja niin edelleen. Tekniikka vain on kehittynyt sen verran, että enää ei tarvita mobiilia papurikkoa, vaan mobiili puhelin ja tekstiviestejä. Jos tämän päivän sankareille joskus pystytetään ratsastajapatsaita, he ratsastavat kännykällä.

Parhaat poikamme näyttävät olevan varsin näppäräsormisia virtuooseja. Pääministeri Matti Vanhasella on menossa ties kuinka mones tyttöystävä, ja ulkoministeri Ilkka Kanerva on lähettänyt pelkästään yhdelle parisataa tekstiviestiä. Sellaiseen ei kuka tahansa nakkisormi pystykään ministerinviran ohella. Jos jokaisessa viestissä on normaalit 160 merkkiä ja kunkin kirjaimen naputteluun kuluu kaksi sekuntia, aikaa tarvitaan reilu työpäivä, 8,8 tuntia. Ei ihme, että Kanerva on joutunut näpelöimään jopa viikonloppuöisin.

Koska tekstiviestit ovat osoittautuneet ministeriemme yksityiselämässä tehokkaiksi viestimiksi, miksei niitä voisi käyttää myös virka-asioissa. Huomattava määrä matkarahoja säästyisi, kun ministerimme tekstailisivat kotisaunan porstuasta Naton päämajaan, että ” TH bit :(, but NRF :) AFAWK. CUL8R, F2F, M&I”. Tuossa viestissä on 41 merkillä kerrottu Suomen tämänhetkinen ulkopoliittinen linja, ja se osattaisiin oitis tulkita Brysselissä: ”Presidentti Tarja Halonen on hieman happamena, mutta silti Suomen liittyminen Naton nopean toiminnan NRF-joukkoihin sopii meille mainiosti, sikäli kuin tiedämme (as far we know). Nähdään myöhemmin, kasvoista kasvoihin, Matti ja Ike.”

Jos viesti olisi lähetetty viime perjantaina ja jatkettu ministerivauhdilla tähän päivään saakka, Suomesta olisi kiirinyt maailmalle ainakin sata viestiä. Niiden perusteella maamme olisi päässyt kaikkiin maailmanlehtien lööppeihin, edennyt Naton puheenjohtajamaaksi, värvännyt siihen mukaan Venäjän, Kosovon, Iranin ja Irakin, julistanut sodan Kolumbialle ja tehnyt sen kanssa rauhan, liittynyt Afrikan maiden OAU:hun ja Kaakkois-Aasian Aseaniin sekä tilannut 16 kiloa Viagraa ja 2000 pulloa eteläafrikkalaista valkoviiniä eduskunnan 150-vuotisjuhliin. Ja kaikki tämä ilman ainoatakaan ulkomaanmatkaa tai moitetta edustajiemme huonosta kielitaidosta ja tylsistä puheista.

Teksti Jukka Ukkola