Työreformi on jo lähes valmis

politiikka
Teksti
Karri Kokko

Demarihallitukset ovat toteuttaneet suuren osan parjastusta keskustan työreformista. Jopa SAK on sulattanut työttömyysturvan ehtojen tiukennukset ilman lakonuhkia.

Päähallituspuolueet Sdp ja keskusta kävivät vuodenvaihteessa kevyen sanasodan talousneuvoston sihteeristön laatimasta globalisaatioraportista.

Demarien puoluehal­lituksen mielestä alivaltiosihteeri Vesa Vihriälän (kesk) johdolla tehdyn raportin toteuttaminen romuttaisi hyvinvointiyhteiskunnan. Puoluehallitus näki paperissa ”työreformista tuttuja irtisanomissuojan heikennysesityksiä”.

Puhemies Paavo Lipposen (sd) mukaan globalisaatioselvityksessä on ”muutamia työreformimiinoja”, kuten hän totesi Turun Sanomissa tammikuussa.

Keskustan työreformi kelpaa vielä yksitoista vuotta syntymänsä jälkeen poliittisen kamppailun aseeksi. Siitä on muodostunut kovan, vähäosaisia nöyryyttävän oikeistopolitiikan synonyymi, johon vasemmisto ja ammattiyhdistysliike herkästi vaalien alla turvautuvat.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainoastaan työreformin nimi on paha, ei sisältö. Merkittävä osa ohjelmasta on jo arkipäivää.

”Siitä on toteutettu vähintään 50 prosenttia”, kehuu työreformin valmisteluun osallistunut keskustavaikuttaja.

Arvio saa yllättävää tukea myös ay-liikkeestä:

”Ainakin otsikoiden tasolla siitä on pantu huomattava osa toimeen”, myöntää ay-pomo. ”Mutta työttömyysturvaa ei ole ke­pun tarkoittamalla tavalla heikennetty”, hän kiirehtii lisäämään.

Työreformia ovat toteut­taneet sekä molemmat Lipposen hallitukset että nykyinen Matti Vanhasen (kesk) ministeristö. Sosiaalidemokraateilla on ollut kaikissa kabineteissa vahva edustus.

Esko Ahon johtama keskusta alkoi luonnostella työreformiajouduttuaan oppositioon vuoden 1995 vaalien jälkeen. Puolue tarjosi sitä lääkkeeksi suurtyöttömyyteen, valtiontalouden velkaantumiseen ja raskaan verotuksen kurimukseen.

Teksti Matti Simula

Lue koko juttu SK:sta 8/2007.

SK kirjoitti Esko Ahon työreformista numerossa 49/1998 otsikolla ”Näkymätön työtaistelu”. Lue juttu