TVkaista hiertää tekijänoikeusjärjestöjä

digitelevisio
Teksti
Karri Kokko
televisio

Internetin kautta käytettävästä digitallentimesta on nousemassa lihava riita.

Internetissä toimiva TVkaista-palvelu aiheuttaa harmaita hiuksia tekijänoikeusjärjestöille. TVkaista tallentaa asiakkaittensa puolesta tv-ohjelmia suomalaisilta kahden viikon ajaksi. Tallenteita voidaan katsoa internetin välityksellä.

Yleisradio ja tekijänoikeusjärjestöt kokoontuvat ensi viikolla pohtimaan, ryhtyvätkö ne oikeustoimiin TVkaistaa vastaan.

”Me kokoonnumme ensi viikolla miettimään yhteistä kantaa. Sen enempää en halua tässä vaiheessa kommentoida”, sanoo Yleisradion lakiosaston päällikkö Katri Olmo.

”Kuluttaja päättää, mitä tallentaa”

Aikaisemmin julkisuudessa on kuitenkin kerrottu, että Yleisradio näkee ongelmallisena sen että tallentamisen hoitaa yhtiö, ei kuluttaja. TVkaistan toimitusjohtajan Fredrik Husbergin mielestä palvelussa ei ole mitään laitonta.

”Asiakas viime kädessä päättää, mitä nauhoitetaan”, sanoo Husberg. Hänen mukaansa yhtiö myy asiakkailleen digitallentimia, jotka vain varastoidaan sen tiloihin.

”Olemme digiboksikauppiaita siinä missä joku Musta Pörssikin, Husberg kuvailee. – Jokainen meidän asiakkaamme saa oman boksinsa.”

Tv-lupa käyttöehtona

TVkaista mainostaa itseään laillisena vaihtoehtona tiedostojen lataamiselle vaikkapa vertaisverkoista. Palvelun käyttöehdoissa esimerkiksi kerrotaan, että asiakkailla on oltava voimassa oleva tv-lupa. Husbergin mukaan lupia ei kuitenkaan tarkisteta, vaan asia jää asiakkaan vastuulle.

”Eihän muitakaan elektroniikkakauppiaita velvoiteta sitä valvomaan”, hän puolustautuu.

Toinen Ylen kannalta ongelmallinen piirre on se, että TVkaista toimii ympäri maailmaa. Yleisradion lupa lähettää tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia kattaa vain Suomen. Tämän vuoksi esimerkiksi kaikkia Ylen Areena-sivustolla olevia ohjelmia ei voi katsella ulkomailta.

Kaista pistetty jo kerran kiinni

Nykyisen mallinen TVkaista avattiin viime syksynä. Palvelu oli auki myös vuonna 2006. Maksuttoman palvelun suosio kasvoi nopeasti, mutta se suljettiin kun muun muassa Yle oli vaatinut sen lopettamista. Husbergin mukaan sulkeminen tapahtui kuitenkin yhtiön omasta aloitteesta.

”Palvelu oli silloin vain koekäytössä. Tieto siitä levisi yhden koekäyttäjän blogin kautta, ja yhtäkkiä siellä oli sitten liikaa käyttäjiä. Palvelu suljettiin omatoimisesti, koska se ei ollut vielä valmis”, sanoo Husberg.

Teksti Marianne Zitting (STT)
Kuva Antti Aimo-Koivisto/LK

Kilpaileva palvelu perustuu digisovittimeen (STT)