Traficom mokasi ja romutuspalkkioista syntyi iso riita: Yli 200 henkilöä on romuttanut autojansa ”turhaan”, ilman palkkiota

Hallituksen tulkinnanvarainen lakiteksti sai Traficomin tiedottamaan lähes kahden kuukauden ajan virheellisesti, että romutuspalkkion voisi saada useasta autosta samalla kertaa.

autoala
Teksti
Mikko Niemelä

Hallitus antoi mieluisan porkkanan autoilijoille, jotta nämä ostaisivat vähäpäästöisempiä autoja. Jos vanhan autonsa romuttaa, saa valtiolta 2 000 euron romutuspalkkion kun ostaa tilalle esimerkiksi uuden sähköauton.

Romutuspalkkiolaki kirjoitettiin kuitenkin niin tulkinnanvaraisesti, että romutuspalkkioita maksava Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tulkitsi ja tiedotti kuluttajille lähes kahden kuukauden ajan, että romutuspalkkion voi saada useammasta kuin yhdestä autosta.

Käytännössä Traficomin viestintä johti siihen, että yli 200 henkilöä on romuttanut useamman kuin yhden auton. Moni heistä on myös jo tilannut uuden sähköauton kuvitellen, että esimerkiksi kolmen auton romutuksesta saisi 6 000 euron hyvityksen.

Suomen Kuvalehti kävi läpi romutuspalkkiota hakeneen henkilön viestinvaihtoa Traficomin virkamiehen kanssa. Joulukuussa kirjoitetuissa viesteissä virkamies kirjoittaa, että romutuspalkkioita voi hakea useammasta kuin yhdestä autosta.

Toisessa viestissä eri virkamies kirjoittaa samaa sanomaa kuin edellinen virkamies, mutta erillisessä virkkeessä mainitsee, että ”varaus romutuspalkkiobudjettiin tehdään vain yhdestä autosta.”