Teknologiateollisuuden ”uutispommista” ei saa aikaiseksi isoa draamaa – Silti liitot pelkäävät työehtojen heikkenevän

Uutisanalyysi: Vastuu valtakunnallisista työehtosopimuksista siirtyy uuteen työnantajayhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn.

Minna Helle
Teksti
Mikko Niemelä

Työnantajia edustava työmarkkinajärjestö Teknologiateollisuus ry tiedotti 25. maaliskuuta, että sen toiminta jakaantuu kahteen eri yhdistykseen. Yhdistykset ovat Teknologiateollisuuden työnantajat ry ja Teknologiateollisuus ry.

Tiedotustilaisuudessa tuli hyvin nopeasti selville, ettei kyse ollut ”uutispommista”, jota oli viritelty esimerkiksi Iltalehdessä. Teknologiateollisuus ei lähtenyt ”Metsäteollisuuden tielle” irtautumalla työehtosopimuksista.

Käytännössä kyse on organisaatiomuutoksesta, jossa yhdestä yhdistyksestä tulee kaksi yhdistystä. Vastuu valtakunnallisista työehtosopimuksista siirtyy uuteen työnantajayhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn.

”Vanha” Teknologiateollisuus ry vastaa jatkossa muun muassa työmarkkina- ja elinkeinopoliittisesta vaikuttamisesta ja auttaa uuteen työnantajayhdistykseen kuulumattomia yrityksiä työsuhdeasioissa sekä mahdollisten yrityskohtaisten työehtosopimusten neuvottelemisessa.

Näyttääkin siltä, että jakamalla yhdistyksen kahteen osaan, Teknologiateollisuus ry miellyttää kaikkia sen 1600:aa jäsenyritystä, ehkä jopa uusia.