Kyseenalainen päätös

Sanna Marinin (sd) viiden puolueen hallitus teki historiaa luopuessaan valtion menoja kurissa pitävästä kehyksestä.

julkinen talous
Teksti
Heikki Vento

Hallitus on taas lipsumassa vaalikauden alussa sovituista julkisen talouden menokehyksistä. Onko se virhe, professori Roope Uusitalo? ”Kaikki hyväksyvät kehyksestä poikkeamisen vuosina 2020 ja 2021. Nyt hallitus on poikkeamassa kehyksistä merkittävällä tavalla myös 2022. Se on jo kyseenalaisempi päätös, saati vuosi 2023. Se tarkoittaisi, että nykyinen hallitus ei koko kaudellaan pysyisi kehyksissä.”

Kuinka tärkeä kehysmenettely on? ”Se on ollut tärkeä väline julkisen talouden velkaantumisen rajoittamiseksi ja menojen kasvun hillitsemiseksi. Kehyksen merkitys on siinä, että hallitusta muodostettaessa on samalla sovittu menoista. Se on vähentänyt menoja verrattuna tilanteeseen, jossa olisi ensin hyväksytty kaikki puolueille tärkeät hankkeet.

Tärveleekö hallituksen linjaus koko talouden suunnittelun? ”Kehystä ei ole koskaan rikottu, ei edes finanssikriisin aikana. Tosin joskus hiukan kierretty. On poikkeuksellista, että hallitus rikkoo itse asettamaansa kehystä noin merkittävästi siinäkin vaiheessa, kun akuutin koronakriisin pitäisi olla ohi.”

Onko hallitus epäonnistunut, kun se lisää menoja aiemmin sovittua enemmän? ”En ota siihen kantaa. Hallitus on vastuussa eduskunnalle ja vaaleissa äänestäjille.”