Tässä jutussa ei valiteta yhtään: Politiikalla on saatu paljon hyvää aikaan

Rinnakkaislääkeet, sote-sopu, tupakoinnin kääntäminen laskuun, vahva lähdesuoja, vähän korruptiota, vuorotteluvapaa, 100 euron korotus perusturvaan, kansalaisaloite...

kansalaisaloite
Teksti
Leena Sharma

Miehen kädet tärisevät aavistuksen verran. Vieressä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kuuntelee paperista lukevaa miestä keskittyneesti. Toimittaja ja kuvaajat tarkkailevat seremoniaa huoneen seinustalla.

”Vanhoja ja uusia omakotitaloja on vaikea, ellei jopa mahdoton, vertailla keskenään – – Kunkin aikakauden lainsäädännön vaatimukset ja hyvä rakennustapa ovat muuttuneet.” Suomen Omakotiliiton puheenjohtaja Mauri Harjula kääntää sivua, rykäisee ja jatkaa puhettaan.

Harjula ja delegaation kaksi muuta jäsentä ovat saapuneet eduskuntaan luovuttamaan kansalaisaloitetta, joka käsittelee pientalojen energiatodistusten muuttamista. Aloitteessa vaaditaan, että energiatodistus perustuisi pääasiassa mitattuun energiakulutukseen.

”Kiitos tekemästänne arvokkaasta työstä”, Heinäluoma lausuu puheen päätyttyä ja jatkaa: ”Tämä aloite on hyvä esimerkki siitä, että parlamentaariseen järjestelmäämme tarvittiin varaventtiili. Ilman kansalaisaloitetta asia ei olisi ehkä noussut eduskunnassa keskusteluun lainkaan.”

Eduskunnalle on luovutettu neljä kansalaisaloitetta, jotka ovat kaikki keränneet vaadittavat 50 000 allekirjoittajaa. Ne ovat käsitelleet turkistarhauksen kieltoa, tasa-arvoista avioliittolakia, tekijänoikeuksia ja energiatodistuksia.