Tässä jutussa ei valiteta yhtään: Politiikalla on saatu paljon hyvää aikaan

SK:n arkistoista: Rinnakkaislääkeet, sote-sopu, tupakoinnin kääntäminen laskuun, vahva lähdesuoja, vähän korruptiota, vuorotteluvapaa, 100 euron korotus perusturvaan, kansalaisaloite...

kansalaisaloite
Teksti
Leena Sharma

Viikon kuluttua sunnuntaina 19.4. Suomessa järjestetään eduskuntavaalit 37. kerran. Poliitikot ovat nyt suurennuslasin alla ja heidän tekemisensä, tai tekemättä jättämisensä, herättää kovaa kritiikkiä. Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että politiikalla on myös saatu aikaan paljon hyvää, kuten tämä Suomen Kuvalehden arkistojuttu osoittaa!

Miehen kädet tärisevät aavistuksen verran. Vieressä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kuuntelee paperista lukevaa miestä keskittyneesti. Toimittaja ja kuvaajat tarkkailevat seremoniaa huoneen seinustalla.

”Vanhoja ja uusia omakotitaloja on vaikea, ellei jopa mahdoton, vertailla keskenään – – Kunkin aikakauden lainsäädännön vaatimukset ja hyvä rakennustapa ovat muuttuneet.” Suomen Omakotiliiton puheenjohtaja Mauri Harjula kääntää sivua, rykäisee ja jatkaa puhettaan.

Harjula ja delegaation kaksi muuta jäsentä ovat saapuneet eduskuntaan luovuttamaan kansalaisaloitetta, joka käsittelee pientalojen energiatodistusten muuttamista. Aloitteessa vaaditaan, että energiatodistus perustuisi pääasiassa mitattuun energiakulutukseen.

”Kiitos tekemästänne arvokkaasta työstä”, Heinäluoma lausuu puheen päätyttyä ja jatkaa: ”Tämä aloite on hyvä esimerkki siitä, että parlamentaariseen järjestelmäämme tarvittiin varaventtiili. Ilman kansalaisaloitetta asia ei olisi ehkä noussut eduskunnassa keskusteluun lainkaan.”