Taloustilanne: Positiiviset uutiset markkinoiden tilasta eivät kerro koko totuutta

lama
Teksti
Kustaa Hulkko

Ei ole aihetta euforiaan, vaikka pieniä nousun merkkejä tuleekin sieltä täältä. Vielä on epäselvää, minkä muotoiseksi suhdannekäyrä kehittyy.

suhdannekayra

Onko suhdannekäyrä U, W vai L? Kuvitus Janne Tervamäki


Pitkän synkkyyden jälkeen on inhimillistä, että niin sanotut valopilkut alkavat kiinnostaa.

Ja kyllähän niitä riittää. Otetaan ensin pieni mielivaltainen otos kansainvälisen talouden uutisista.

Protektionismin aave on osoittautunut pelättyä vaarattomammaksi: kansainvälinen kauppa käy.
Saksa ja Ranska kasvattivat bruttokansantuotettaan 0,3 prosenttia huhti-kesäkuussa edellisestä vuosineljänneksestä.

Saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen maailmanindikaattori osoitti selvästi ylöspäin. Varsinkin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa odotukset olivat optimistisia.

Yhdysvalloissa asuntokauppa kasvoi heinäkuussa 7,2 prosenttia. Asuntojen hinnat ovat ehkä vakautumassa pudottuaan parissa vuodessa kolmanneksen.

Sitten silmäys koti-Suomeen. Pörssi on selvästi paremmissa lukemissa kuin puoli vuotta sitten – sama pätee myös useimpiin ulkomaisiin pörsseihin.

Luottamusindikaattorit nousivat. Heinäkuussa lähes puolet Suomen kuluttajista uskoi, että maan taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana; vuotta aikaisemmin vastaava osuus oli vain 12 prosenttia.

Outokumpu kertoi näkevänsä markkinoilla joitakin merkkejä paremmasta – nikkelin hinta on noussut – ja ilmoitti lopettavansa Tornion-tehtaan 900 henkilön osa-aikalomautukset syyskuun lopussa.

Kaupungilla kerrotaan, että sijoittajat ostavat yksiöitä ja kaksioita.

Kuulostaa hyvältä, vai mitä.

Pohja nähty

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tällä kertaa suhdannekäyrä ei ollut V:n muotoinen, koska taantuma pitkittyi. Toisaalta useimmat arvioivat, että taantuman pohja on jo nähty.
Muusta onkin vaikeaa löytää konsensusta. Optimistiklubi uskoo, että nousu U:n pohjalta ylös on jo alkanut, talouden normaali dynamiikka alkaa vaikuttaa ja yksityiset investoinnit käynnistyvät pikku hiljaa.

Pessimistit taas huomauttavat, että 0,3 prosentin kasvu on kyseenalainen lohtu silloin, kun lähtötaso on näin matala. Sitä paitsi kasvu ei johdu uusinvestoinneista, vaan lähinnä siitä, että yritykset täydentävät varastojaan, ja massiivisesta tekohengityksestä, jolla on elvytetty esimerkiksi Yhdysvaltain ja Saksan autoteollisuutta.

Luottamusindikaattorit eivät välttämättä ole viisaita mittareita. Ne näkevät kyllä nousun, mutta entä jos se onkin vasta W-kirjaimen ensimmäinen yläpiikki?

Maailmankauppa ei ole kasvanut. Julkinen elvytys imee markkinilta rajusti rahaa ja saattaa syrjäyttää yksityisiä investointeja. Valtiot velkaantuvat rajusti. Moni teollisuusmaa on kohta yhtä velkainen kuin halveksitut Italia ja Belgia ennen vanhaan.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n heinäkuun ennusteen mukaan maailman kasvu hiipuu jonkin verran loppuvuonna 2009.

Rahoitusmarkkinoiden toipuminenkaan ei ole kirkossa kuulutettu, vaikka korot ovatkin pudonneet. Euroopassa pelätään, että osassa vanhan mantereen pankeista piilee aikapommeja.

Euforiseksi siis tuskin kannattaa heittäytyä. Todennäköisesti emme ole L-käyrällä, melko varmasti kriisi ei uusiudu yhtä pahana kuin se alkoi, mutta sitäkään kauhuskenaariota ei voi sulkea pois. Työttömyys joka tapauksessa jatkaa kasvuaan toistaiseksi.

Mitä tavallisen kuluttajan pitää tehdä? Pihtailussa ei ole järkeä, jos työpaikka on varma tai eläke juoksee.

Toisaalta työelämään vasta tulleen nuoren parin kannattaa kai miettiä kahteen kertaan, onko juuri nyt järkevää ottaa 400 000 euron asuntolaina.