Taloustieteen professori: Pankkiireilla on niskalenkki poliitikoista

Yanis Varoufakisin mukaan Angela Merkelin kaltaiset poliitikot menestyvät pitkittämällä kriisiä.

euroalue
Teksti
Antti Ronkainen

Historiasta ei olla opittu, koska pankkiireilla on niskalenkki poliitikoista. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat tekemässä samoja virheitä kuin Japani 1990-luvun kriisissä.

Näin sanoo taloustieteilijä Yanis Varoufakis, joka toimii professorina Texasin yliopistossa Austinissa ja on julkaissut lukuisia talousteoriaa ja poliittista taloustiedettä käsitteleviä teoksia.

”Pankkiirien kasvattamien poliitikkojen on vaikeaa kääntyä pankkeja vastaan. Kun Japanin asuntomarkkinat ja pankkisektori romahtivat 1991, pankkeja ei julistettu konkurssiin, eikä niitä puhdistettu. Samoin Eurooppa ja Yhdysvallat antavat pankeille lisää rahaa ja toivovat, että ongelmat poistuvat itsestään.”

Varoufakis viittaa määrälliseen keventämiseen (Quantitative Easing, QE), jossa keskuspankit ruiskuttavat rahaa finanssimarkkinoille. Varoufakisin mukaan keskuspankkien tuhansien miljardien tukitoimet ovat tasapainottaneet vakavaa tilannetta, mutta ne eivät ole luoneet kasvua.

”QE:n tarkoitus on ostaa myrkyllisiä arvopapereita pankeilta ja toivoa, että pankit pumppaavat rahan talouteen. QE:n vaarana on, että keskuspankkirahalla ostetaan uusia johdannaisia, mikä johtaa uusiin kupliin.”