Talouskomissaari Olli Rehn: "Suomen vaalikeskustelua ei käydä tyhjiössä"

Olli Rehn

Portugali liittyi viikko sitten Kreikan ja Irlannin ohella EU:n avuntarvitsijoiden joukkoon. Poliittiset päättäjät näyttävät olevan voimattomia kansainvälisen pankkijärjestelmän edessä, EU:n talouskomissaari Olli Rehn.

”Ei noin voi yksiselitteisesti sanoa. Taloutensa hyvin hoitaneet valtiot kykenevät saamaan markkinoilta lainaa kohtuullisella korolla. Eivät ne ole selkä seinää vasten markkinavoimien edessä.”

Ymmärrättekö niitä suomalaisia, joiden mielestä on kohtuutonta, että he joutuvat takaamaan ja ehkä maksamaan muiden maiden velkoja?

”Ymmärrän hyvin, ja sen takia olen ajanut komission tuella läpi uudistuksen EU:n talousliiton vahvistamisesta. Se merkitsee uusien tiukkojen sääntöjen soveltamista ensi kesästä lähtien. Sen jälkeen meillä on tehokkaat välineet ehkäistä Kreikassa koetun kaltainen julkisen talouden kriisin syntyminen ja Irlannin kaltainen kokonaistalouden epätasapainon kehittyminen. Siinä asetetaan myös tehokkaat sanktiot, jotta jäsenvaltiot pysyvät kaidalla polulla.”

Mihin talouskriisi voi pahimmillaan johtaa?

”Portugalin ajautuminen maksukyvyttömyyden tilaan heijastuisi muiden vaaravyöhykkeellä olevien maiden korkotasoon ja vaikeuttaisi niiden maksukykyä. Lisäksi se heikentäisi pankkien kykyä luotottaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Se voisi johtaa Lehman Brothers -investointipankin kaatumisen kaltaisiin seurauksiin. Suomen kansantuotteesta leikkautui peräti kahdeksan prosenttia vuonna 2009. Ilman elvytystä olisi työttömyys noussut paljon nyt nähtyä korkeammalle.”

Suomi voi yksin kaataa Portugali-paketin. Vihjaatteko, että tukea arvostelleet Sdp ja perussuomalaiset uhkaavat EU:n kasvua ja työllisyyttä?

”En ota kantaa suomalaiseen vaalikeskusteluun. Sitä ei kuitenkaan käydä tyhjiössä tai missään virtuaalimaailmassa. Meillä on nyt kriisi päällä ja se on kouriintuntuvaa todellisuutta. Kaikissa EU-maissa käytävä keskustelu heijastuu aina muualle Eurooppaan. EU:n komission jäsenenä voin vain vedota seuraavan eduskunnan jäseniin, että he tukisivat Euroopan talouden vakauden vahvistamista ja sitä kautta kasvun ja työllisyyden edellytyksiä.”

Tuohan on keskustataustaisen komissaarin tuenilmaisu porvarihallitukselle.

”Ei, vaan viestini on sama jokaisen 27 jäsenvaltion suuntaan. Se on EU:n komission näkemys ja jäsenvaltioiden yksimielisesti neuvostossa päättämä linja.”

Mitä vastaatte Eero Heinäluomalle (sd), joka on moittinut teitä yrityksestä vaikuttaa Suomen vaaleihin?

”Arvostan eurooppalaista sosiaalidemokraattista liikettä ja kansojen veljeyttä keskenään. Työskentelen päivittäin eurooppalaisten sosiaalidemokraattien kanssa velkakriisin voittamiseksi. He luottavat eurooppalaiseen yhteistyöhön. Olen samaa mieltä kuin eräs sosialistiministeri, joka sanoi minulle pari päivää sitten, että jatkuva julkinen keskustelu muiden maiden velkajärjestelyistä vahingoittaa hänen maataan.”

”Vaikka olisin viimeinen mohikaani, puolustan kansainvälistä yhteistyötä ja vastustan kansallista käpertymistä. Eurooppa ei selviä velkakriisistä ilman joukkuepeliä. Myös Suomen talouden kasvu ja työllisyys on pitkälti kiinni siitä, että Eurooppa kykenee selättämään tämän kriisin. Eristäytymisen tie ei ole meidän tiemme.”

Edustavatko Suomen demarit eristäytymistä?

”Ei kai sentään. Kansainvälinen yhteistyö on sosiaalidemokratian aatteellista ydintä, jota voi ja pitää vilpittömästi arvostaa, vaikka ei demari olisikaan.”

Kuva Yves Herman / Reuters / Lehtikuva.