Tallinnan talousihme: Viro on lähes velaton

Tallinnan talousihme

Viro alkaa olla eurokunnossa, mutta muuttaako Kreikan kriisi rahaliiton pelisääntöjä?

Viro on taistellut tosissaan talouspolitiikkansa uskottavuudesta jo pari vuotta. Pääministeri Andrus Ansip on vakuuttanut kerta toisensa jälkeen, ettei kruunua devalvoida, vaikka vienti takkuaa ja työttömyys kasvaa.

Ansipin politiikkaa on ohjannut yksi tavoite yli muiden: Viron on täytettävä niin sanotut Maastrichtin kriteerit, jotta se voisi vaihtaa kruunut euroihin ensi vuoden alusta.

Ja ihme kyllä, nyt näyttää siltä, että Viro täyttää kaikki vaatimukset, kun EU julkaisee arvionsa maan tilanteesta muutaman viikon kuluttua.

Viron valtiovarainministeriö arvioi hiljattain, että julkisen talouden alijäämä jäi viime vuonna 1,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli selvästi alle Maastrichtin kriteerien määrittelemän kolmen prosentin rajan. Myös inflaatio on pysynyt kurissa.

Viro on lähes velaton. Kruunun arvo on pysynyt vakaana jo vuosia, koska se on sidottu euroon valuuttakatejärjestelmällä.

Viron talouden hevoskuuri on ollut taantuman oloissa ankara harjoitus. Maastrichtin kriteerit ovat estäneet valtiota ottamasta uutta velkaa samaan aikaan kun muut maat ovat elvyttäneet surutta velaksi.

Ansipin politiikka on syventänyt taantumaa. Bruttokansantuote romahti viime vuonna 14 prosenttia ja työttömyys kohosi 15 prosenttiin työvoimasta.

Myös työssä käyvät ovat kärsineet – palkkoja on pudotettu parikymmentä prosenttia kilpailukyvyn kohentamiseksi, koska kruunun ulkoista arvoa ei voi heikentää Maastrichtin kriteerien takia.

Mutta virolaisten usko ei ole silti pettänyt. Eurosta on tullut pienen maan kansallinen projekti.

Pelisäännöt muuttuvat?

Viron liittyminen euroalueeseen on viime kädessä poliittinen päätös. Esimerkiksi ruotsalaisen SEB-pankin ekonomistit arvelevat, että se tapahtuu 80 prosentin todennäköisyydellä.

Tilannetta helpottaa se, että taantuma on alkanut pikkuhiljaa helpottaa. SEB arvioi, että Viron talous kasvaa tänä vuonna kaksi ja ensi vuonna peräti viisi prosenttia. Pörssikurssit ovat vahvassa nousussa.

Virossa pelätään kuitenkin, että EU muuttaa pelisääntöjä kesken kaiken Kreikan kriisin takia. Kreikka huijasi itsensä rahaliittoon 2001 väärentämällä tilastojaan, ja karu totuus paljastui vasta viime syksynä.

Toisaalta Viro pelkää, että EU:n valtiovarainministerit niputtavat Baltian maat yhteen päättäessään euroalueen laajentumisesta. Virolaiset ovat korostaneet sen vuoksi toistuvasti, ettei maan tilanne ole läheskään niin synkkä kuin Liettuan tai Latvian, joka ajautui jo toissa syksynä Kansainvälisen valuuttarahaston syliin.

Latvia ja Liettua ovat lykänneet omat eurotavoitteensa vuoteen 2014. Viro on pannut kaiken peliin, joten viivästyminen olisi tässä vaiheessa kohtalokasta. Huhut kruunun devalvaatiosta alkaisivat välittömästi uudelleen, investoinnit tyrehtyisivät ja kasvu romahtaisi.

Monet EU-maat ovat jo kertoneet tukevansa Viron eurohanketta. Tallinnassa on kiinnitetty huomiota siihen, että Suomesta tukea ei ole kuulunut.

Kuvitus Janne Tervamäki