Suomen ylellisin muotiostoskylä asetettu selvitystilaan – sulkeminen uhkaa

Vaalimaan raja-aseman luona sijaitseva outlet-kylä Zsar kärsii asiakaspulasta, veloista ja suurista tappioista.

kauppakeskukset
Teksti
Outi Salovaara

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Marraskuussa 2018 Vaalimaan raja-aseman lähelle Virolahdelle avautunutta Zsaria markkinoitiin suomalaisittain poikkeuksellisena ostosparatiisina, josta saa halvalla edellisten sesonkien ylellistä huippumuotia.

Suomen majesteettisin shoppailukohde!

Ensimmäinen aito outlet-kauppakeskus Suomessa!

Zsariin odotettiin suomalaisten ohella varakkaita venäläisiä ja kiinalaisia asiakkaita, joiden luvattiin viihtyvän kauppakeskuksessa tuntikausia ostoksilla, ruokaillen ja samppanjaa nauttien.

 

Visiot eivät toteutuneet.

Zsar on selvitystilassa, ja toimintaa uhkaa loppuminen. Toistaiseksi outlet-kylä on kuitenkin auki.

Unelmoitujen miljoonien kävijöiden sijaan asiakkaita on ollut vain satojatuhansia. Suomalaiset ovat autoilleet syrjäiseen Zsariin laiskasti, ja venäläisiäkin on ollut niukasti.

Lisäksi korona sulki outlet-kylän kahdeksi kuukaudeksi keväällä. Kesäkuusta lähtien Zsar on jälleen ollut auki, mutta itäraja on kiinni ja venäläisasiakkaat poissa.

Luvattu samppanjabaari ei avautunut koskaan.

 

Idean Zsarista keksi liikemies Sami Vainiomäki, jolla aiemmin oli kaakkoisrajalla lyhytikäiseksi jäänyttä vaate- ja ravintolaliiketoimintaa näyttelijä Ville Haapasalon kanssa.

Zsar-yhtiö perustettiin 2013, ja sen pääomistajaksi Vainiomäki sai liikemies Ari Salmivuoren Ajanta-sijoitusyhtiön.

Pienosakkaiksi haalittiin kymmeniä piensijoittajia. Myös valtion sijoitusyhtiö Tesi sijoitti hankkeeseen muutaman miljoonan tukeakseen työttömyyden kurittaman seudun uusia työpaikkoja.

Zsariin piti tulla yhteensä 20 000 neliötä liiketilaa ja 400 uutta työpaikkaa. Vuosien työn jälkeen valmistui 40 miljoonaa euroa maksanut ensimmäinen rakennusvaihe, jossa on 12 000 neliötä ja työpaikkoja vajaat 150.

Valmiista 65 liiketilasta vain hieman yli 20:ssa on vuokralainen. Yhdessä myymälässä oli alkuviikosta menossa loppuunmyynti.

 

Vainiomäki odotti Zsarin tulevan kannattavaksi neljäntenä toimintavuonna.

Viime vuonna Zsarin tulos oli 1,7 miljoonan euron liikevaihdolla 6,7 miljoonaa euroa tappiolla. Vuodelta 2018 liikevaihtoa ehti kertyä noin 250 000 euroa ja tappiota 4,8 miljoonaa.

Raskaat tappiot ja pieni liikevaihto ovat vaikeuttaneet noin 30 miljoonan euron velkojen maksua. Korona syvensi kriisiä, ja toukokuusta lähtien yhtiölle alkoi kertyä maksuhäiriömerkintöjä.

Rahoituksen järjestämiseksi yhtiökokous esitti keväällä yhtiön joukkovelkakirjalainojen haltijoille lainojen muuttamisesta Zsarin osakkeiksi, minkä jälkeen olisi järjestetty osakeanti. Ehdotus ei mennyt läpi.

 

Päärahoittaja Oma Säästöpankki vaati alkukesästä omistajilta miljoonien lisärahoitusta, tai 17 miljoonan pankkivelka lankeaa takaajien maksettavaksi. Kuumeisesti etsittyä lisärahoitusta ei vieläkään ole löytynyt.

Toiminnan kannattavuuteen ja rahoitustilanteen parantumiseen sekä rahoitusneuvottelun lopputulokseen liittyy olennaista epävarmuutta, joka saattaa aiheuttaa epäilyä yhtiön ja konsernin kykyä jatkaa toimintaansa.” Näin totesi tilintarkastaja kesällä.

Yksi rahoittajakandidaatti on Zsarin hallitukseen äskettäin putkahtanut brittiliikemies Giles Membrey, jonka Rioja Developments -yhtiö on ollut perustamassa outlet-kyliä Itä-Euroopassa, Ranskassa ja Englannissa.

SK:n tavoittama Membrey myöntää neuvottelevansa mahdollisesta investoinnista yhtiöön, mutta ei kerro enempää.

Käynnissä oleva selvitystila on konkurssia miedompi menettely, joka kuitenkin usein johtaa yhtiön toiminnan lakkaamiseen. Prosessissa selvitetään yhtiön varat, velat ja kannattavuus. Sen jälkeen selvitetään, voiko toiminta jatkua vai haetaanko yhtiö konkurssiin.

Selvitystila voidaan keskeyttää, jos uusi rahoittaja löytyy.

Mikäli Zsarin toiminta loppuu ja omaisuus realisoidaan, velkojille voi käydä huonosti.

Ainoa realisoitava omaisuus on itse kauppakeskus, jota voi olla vaikea saada kaupaksi säällisellä hinnalla. Luksusostoskylä on tähän asti menestynyt heikosti, ja toisaalta tilojen muokkaaminen muuhun käyttöön on vaikeaa.

 

Myös Zsarin johtajien vaihtuminen on kielinyt ongelmista.

Kauppakeskusjohtajaksi syksyllä 2018 nimetty eteläafrikkalainen Michael Cockroft viihtyi yhtiössä vain kesään 2019 asti.

Toimitusjohtajana ollut Sami Vainiomäki jäi samalla hallitusjäseneksi, ja toimitusjohtajaksi tuli USA:ssa ja Euroopassa kannuksia hankkinut Steven Cunningham, joka osoittautui pian kehnoksi rekrytoinniksi.

Cunningham sai potkut helmikuussa 2020, ja samalla irtisanoutui markkinointijohtaja. Cunningham käräjöi edelleen Zsarin kanssa yli 50 000 euron palkkarästeistä.

Zsarilla ei ole viime aikoina ollut lainkaan toimitusjohtajaa. Hallituksen jäsenet ovat vaihtuneet niin, etteivät kaupparekisterimerkinnät ole pysyneet perässä.

Johto on vähäpuheista.

Hallituksessa istuva Ajanta-yhtiön edustaja Lauri Pietarinen kieltäytyy puhumasta SK:lle ja siirtää kysymyksiin vastaamisen Ajannan asiamiehelle, liikemies Petteri Terholle. Terho taas suostuisi keskustelemaan vain itse valitsemistaan aiheista.

SK:n nimettöminä pysyttelevät kauppakeskusasiantuntijat arvioivat, että Zsarin taustatahoilta puuttuu alan kokemusta. Myös outlet-kylän konseptia pidetään ongelmallisena.

Zsarin suurimmat pulmat ovat asiantuntijoiden mukaan olleet luontaisten tasaisten asiakasvirtojen puute, suppea tuotetarjonta, päivittäistavarakaupan puuttuminen ja riippuvuus poliittisesti arvaamattomasta Venäjän-kaupasta.