Suomen vienti Venäjälle romahti – pahemmin kuin millään muulla maalla

Kiinan osuus Venäjän ulkomaankaupassa on noussut rajusti.

Etla
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjälle suuntautuvan viennin näkymät ovat lähivuosina heikot, todetaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tänään julkistamassa tutkimuksessa. Pitkällä aikavälillä Venäjän markkinat luovat kuitenkin hyviä mahdollisuuksia suomalaiselle vientituotannolle ja investoinneille.

Suomen Venäjän-viennin arvo supistui viime vuonna vajaat 15 prosenttia. Etlan tutkijat arvioivat, että se supistuu tänä vuonna edelleen noin kymmenen prosenttia ja todennäköisesti jonkin verran myös vuonna 2016.

Venäjän osuus Suomen tavaraviennistä oli korkeimmillaan 11,6 prosenttia vuonna 2008. Vuonna 2013 se putosi 9,6 prosenttiin ja viime vuoden tammimarraskuussa 8,4 prosenttiin Venäjän talouskasvun hidastumisen, ruplan heikkenemisen ja Ukrainan kriisin vuoksi asetettujen talouspakotteiden seurauksena.

Suomen merkitys Venäjän ulkomaankaupassa alkoi hiipua jo ennen Ukrainan kriisiä. Etlan tutkijoiden mukaan se johtuu Suomen viennin suppeasta rakenteesta ja heikentyneestä kilpailukyvystä. Sitä paitsi suuri osa viennistä on ollut niin sanottua jälleenvientiä, jonka merkitys Suomen kansantalouden kannalta on vähäinen.