”Suomen valtio on sijoittajalle riski”

Miksi ulkomaiset sijoittajat karttelevat Helsingin pörssiä?

Ulkomaiset sijoittajat pakenivat Helsingistä finanssikriisin aikana joukoittain eivätkä ole palanneet. Vuoden 2007 lopussa Helsingin pörssin osakkeiden markkina-arvosta 61,6 prosenttia oli ulkomaisten sijoittajien hallussa. Viime vuoden lopussa pörssin ulkomaalaisomistus oli alle puolet, 47,7 prosenttia.

Viime vuoden aikana ulkomaalaisomistus kuitenkin kasvoi, samoin vuonna 2013. Sitä voivat selittää esimerkiksi suurten eläkesijoittajien halu vähentää Suomen painoa salkuissaan ja toisaalta Nokian toissa syksynä tapahtunut matkapuhelinyksikön myynti. Sen jälkeen yhtiön kurssi on noussut ja ulkomaiset sijoittajat ovat hiljalleen nostaneet omistusosuuttaan: vuoden lopussa Nokian osakkeista 76,9 prosenttia oli ulkomaalaisomistuksessa.

Nokia on suurin yksittäinen Helsingin pörssin ulkomaalaisomistuksen heittelijä. Kun yhtiö oli mahtinsa huipulla, Helsingin pörssin ulkomaalaisomistus oli pitkälti yli 70 prosenttia.

 

Nokia on vaikuttanut myös välillisesti koko Helsingin pörssin ulkomaalaisomistukseen. Sijoittajien yleinen Nokia-kiinnostuksen hiipuminen on voinut laskea muidenkin yhtiöiden kiinnostusta ulkomaisten sijoittajien silmissä.